Mevsim geçişlerinde yaşanan ani hava değişimleri insanların psikolojisini olumsuz yönde etkileyebiliyor. Bu da çağımızın hastalığı olan depresyona sebep olabiliyor. Mevsim geçişlerinde yaşanan psikolojik çöküntüye bahar depresyonu deniliyor. Sıcaklık değişimlerinden kaynaklı olarak ortaya çıkan stres bunun başlıca sebeplerinden biri.
Hamileyken Gece Çalışmak Düşük Riskini Arttırır mı?
Bahar Depresyonu; Bahar Yorgunluğu Değil
Sonbahar ve kış aylarında görülen depresyon, ilkbahar ve yaz aylarının başlangıcında da oraya çıkabiliyor. Havanın aniden ısındığı zamanlarda; bitkinlik, yorgunluk ve halsizlik görülebilir. Bunların yanında kaş, baş ve karın ağrısı ve cinsel isteksizlik de depresyonun belirtilerinden biridir. Güneşin ortaya çıkmasıyla insanların kapalı alanda çalışmaları da depresyona neden olan başka bir etkendir. Bunların biyolojik olarak üzerimizdeki etkileri ise sıcaklık değişimlerinin vücudumuzdaki hormon seviyelerini değiştirmesidir. Yani sıcak havada ve soğuk havada vücudumuzda farklı hormonlar farklı seviyelerde oluyor.
Bahar depresyonuyla nasıl baş edilir?
- Dengeli ve sağlıklı beslenin. Bol su tüketmeyi unutmayın.
- İnce dokulu, ferah kıyafetler tercih edin.
- Enerjinizi düşürecek faaliyetlerden uzak durun. Sürekli pozitif ve enerjik kalmaya çalışın.
- Uyku düzeninize dikkat edin. Günde en az 7 saat uyumalısınız.
- Vitamin ve mineral takviyesi alabilirsiniz.
Eğer depresyonda olduğunuzu düşünüyorsanız ilk yapmanız gereken tabii ki de bir uzmana başvurmak olmalı. Bizim hazırladığımız makale yalnızca yardımcı olmak ve olası hastalıkların önüne geçebilmek amaçlı bir yazı. Bu nedenle uzmana görünmeyi ihmal etmeyin.