Hamile veya Emziren Kadınlar Oruç Tutabilir Mi?
Hamile veya emziren kadınlar oruç tutabilir mi? Anne adayı hamile kadınların ve bebek emziren annelerin Ramazan ayı boyunca oruç tutması , anne ve bebek açısında çok sakıncalıdır.
Çünkü annenin fizyolojik gereksinimlerinin karşılanarak yaşamını sağlıklı bir şekilde sürdürmesi, anne karnındaki bebeğin sağlıklı bir şekilde gelişmesi ve emzirme döneminde süt verebilmek için annenin enerji depolayabilmesi, gebelik döneminde ve emzirme döneminde beslenmenin ne kadar önemli bir unsur olduğu bilinmelidir.
Anne adayları ve emziren anneler bu dönemde, özellikle enerji, karbonhidrat, protein, su ile bazı vitamin ve minerallere bebek gelişimi açısında daha fazla gereksinimi duyarlar.
Oruçta neredeyse 16 saat hiçbir şey yemeden, içmeden hamile ve emziren kadınların sağlıklı kalabilmesi, bebeğinin ihtiyaçlarını karşılayabilmesi mümkün değildir. Gebelik ve emzirme döneminde fizyolojik açıdan kadınlar daha sık sık yeme ister. Bu nedenle 2-3 saatte bir alınan dengeli öğünlerle daha sağlıklı bir hamilelik ve emzirme dönemi geçirilir.
Hamile kadınlarda ve bebek emziren kadınlarda oruç tutmak, annenin ve bebeğin sağlığını hatta yaşamını tehlikeye sokar.
Hamilelikte ve emzirme döneminde oruç tutmanın zararları ?
- Uzun süre açlık nedeniyle kan şekerinin düşmesi, buna bağlı metabolizmanın yavaşlaması, halsizlik, sinirlilik, baş dönmesi, baş ağrısı gibi problemler, anne karnındaki bebeğin hareketlerinde azalma ve emziren annenin sütünde azalma ve kalitesini düşmesi bebeğin yeterince beslenememesi.
- Preeklempsi hamilelik ve emzirme döneminde, açıklığa bağlı ciddi sağlık sorunlarının ortaya çıkması, yani tansiyon değişiklikleri, gün içinde tansiyonun düşmesi, iftar sonrası tansiyonun yükselmesi gibi
- Uzun süre açıklığa bağlı olarak kandaki keton miktarının artması, bu da bebeğin beyin gelişiminde gerileme hatta ciddi sakatlık riski, nörolojik ve psikolojik sorunlar neden olması.
- Oruçken uzun süre vücudun su ihtiyacının karşılanamamasına bağlı olarak amniyon plesenta ile bebek arasında bulunan su sıvısının azalması, annenin düşük riskinin artması veya bebeğin düşük ağırlıkta doğması.
- Vücudun susuz kalmasından dolayı kan basıncının düşmesi, dolaşımın yavaşlaması , kordon kanı ile bebeğe giden kanın dolayısıyla oksijen ve besin yeterince bebeğe ulaşmaması buna bağlı anomalilerin görülme riskinde artış.
- Yaz aylarında daha da uzun süren oruç ve sıcaklar ile birlikte susuzluğunda eklenmesiyle annenin bayılması, dehidrasyona bağlı olarak anne adayında kalbin çalışmasında aksaklıklar, düşük riskinde artma.
- Hamile ve emziren kadınların oruçken uzun süreli açlık sonucu midenin fazla asit üretmesi eğer mide problemleri var ise gastrit,ülser gibi şikayetlerini daha da artmasına sebep olur.
- Bebekler ilk 6 ay yalnızca anne sütü ile beslenmeli. Oruç tutan bir annenin süt miktarı tutmayan bir annenin sütüne göre daha az ve besleyici değeri sahiptir.
- Oruç tutmak, aç kalmak ve su içmemek, annenin sıvı kaybetmesine ve sıvı kaybına bağlı olarak süt veriminin azalmasına yol açar. Bu nedenle doğum sonrası ilk 6 ay annenin sağlıklı ve dengeli beslenmesi her zamankinden daha önemlidir.
Dinen de hamilelerin ve emziren kadınların oruç tutması farz değildir.
Hamile kadın ve emziren bir kadın oruç tutmayabilir, başka bir zaman kaza etmek kaydıyla. Allah, hastaların oruç tutmamasına izin vermiştir (Bakara Suresi 183-184-185).