Hamilelik şakaya gelmez. Gün içerisinde yaptığınız aktiviteleri sorgulamak, yanlış olanlar varsa yapmamak gerekiyor. Günümüzde gece mesaisi yapmak ya da vardiyalı çalışmak hamileliği olumsuz yönde etkiliyor mu? Bu makalemizde buna değineceğiz. Hamileyken Gece Çalışmak Düşük Riskini Arttırır mı?
Hamilelikte Neden Uykusuz Kalırsınız?
Hamileyken Gece Çalışmak Düşük Olanağını Arttırır mı?
Bu sorunun cevabını öncelikle melatonin hormonu nedir, sorusunu sorarak cevaplayacağız. Ardından melatoninin ne işe yaradığını ve hamilelikte gece mesaisinin düşük riskini arttırıp artırmadığına bakacağız.
Melatonin Hormonu Nedir?
Beynimizdeki epifiz bezinden salgılanan bir hormondur. Geceleri ve karanlık ortamlarda daha fazla salgılanır.
- Vücudun biyolojik saatini düzenler.
- Bilinen en güçlü antioksidandır.
- Göz sağlığında etkisi vardır.
- Stresin bağışıklık sistemi üzerindeki olumsuz etkilerini yok eder.
- Doğal ve hücresel bağışıklığı geliştirir.
- Trombosit üretimini canlandırarak kanser hastalarında düşük trombosit sayımı ve anemiyi tedavi eder.
- Göğüs kanseri riskini azaltır.
- Hamilelerde plesanta fonksiyonlarında önemli rol oynar.
Gece mesaileri vücudun melatonin salgılamasını düşürüyor. Bu nedenle de gece gündüz algısında ve günlük ritmin bozulmasında kötü etki oynuyor.
Kopenhag’daki Frederiksbeg Hastanesi’nin Meslek ve Çevre Sağlığı Departmanı’nda yapılan araştırmaların sonucunda gece mesaisi yapan hamilelerin düşük yapma oranlarında yükseklik görülmüş.
Toplamda 22.744 kadının hamilelik sonuçları takip edilmiş ve bu sonuçlara göre gece mesaisinin düşük oranını arttırdığı tespit edilmiş.
10.047 kadın içerisinde 3 ile 21. haftalar arasında gece mesaisi yapanların 740 kadarı düşük yaptı. Gece mesaisine kalmayan 12697 kadın arasında düşük yapanların sayısı ise 149’da kaldı.
Araştırmaya göre hamileliğin 8 ile 22. haftaları arasında haftada 2 ve fazla gün gece mesaisi yapanların düşük olasılığı ise %32 arttı.
Bir ay içerisinde 26 kere gece çalışan hamilelerde ki düşük olasılığı ise iki katı kadar arttığı tespit edilmiştir.