Kaliteli Uyku İçin 5 Öneri
İyi bir uyku düzeni egzersiz ve beslenme kadar önemlidir.
Kötü bir uykunun, beyin fonksiyonlarının, hormonlarının ve egzersiz performansı üzerinde olumsuz etkileri vardır. Hem yetişkinlerde hem de çocuklarda kilo almaya, hastalık riskini arttırma gibi etkileri vardır. İyi bir uyku ise kilo vermeye, dengeli beslenmeye ve sağlıklı yaşamaya yardımcı olur.
Kaliteli uyku için bilimsel olarak kanıtlanmış ipuçları
1-Gün ışığından yeterince faydalanmak.
Vücudumuzun sirkadiyen diye bilinen doğal ritmik bir saati vardır. Sirkadiyen yaklaşık bir günü ifade etmekte kullanılır. Sirkadiyen ritim ise vücudun yaklaşık bir günlük fizyolojik ve biyolojik değişimidir. İnsanda uyku-uyanıklık döngüsünde en belirleyici etken sirkadiyen ritimdir.
Sirkadiyen ritim, vücut saati olarak biliniyor. Bu ritim; beyin dalgaları, hormon üretimi, hücre büyümesi ve diğer aktivitelerde büyük rol oynar. Sirkadiyen, 24 saatlik bir zaman diliminde karanlık ve aydınlık döngüsüne bağlı olarak ayarlanır. Bu nedenle de uyku düzeniniz sirkadiyen ritim için çok önemlidir. Gün boyunca doğal güneş ve parlak ışık sirkadiyen ritmimizi sağlıklı tutmamıza yardımcı olur. Bu, gündüz enerjimizi ve gece uyku kalitemizi ve süresini iyileştirir.
2- Geceleri fazla mavi ışığa maruz kalmamak
Geceleri mavi ışığa maruz kalmak vücuda gündüz olduğuna işaret etmektedir, vücut için çok önemli olan sirkadiyen ritmini bozmaktadır. Sirkadiyen ritmini korumak için hem sabahları güneş ışığı almak hem de geceleri yapay ışıktan kaçınmak önemlidir.
Yapılan araştırmalar, dijital ekranlarından yayılan mavi ışığın, uyku kalitenizi düşürdüğünü, uykuya dalma süremizi uzattığını göstermektedir.
3- Vücut için en verimli uyku zamanı ayarlanması
Yapılan araştırmalar, yetişkin bir bireyin günlük 7 ila 9 saatlik bir uyku süresine ihtiyaç duyduğunu göstermektedir. Bu doğrultuda en verimli uyku saatleri ise 23:00 ve 03:00 zaman aralığı olarak gösterilebilir.
4-Kafein içeren içeceklerden uyku öncesi kaçınmak
Kafein içeren kahve, çay gibi içecekler içtikten sonra, kafeinin etkisini yaklaşık olarak 5 – 30 dakika içinde hissetmeye başlanır. Ve bu etki sonraki 5 saati kapsayacak şekilde devam edebilir. Bu da demek oluyor ki kahve, uyku ihtiyacını 5 saate kadar geciktirebilir. Bu nedenle uyku öncesi en az 4-5 saat önce kafeinli içecekler tüketmemek gerekir.
5- Yatak odasının ortamını optimize etmek
Yatak odasının ısısı, dış ışıklar, ses ve mobilya düzeni iyi bir uyku için çok önemlidir. Kaliteli bir uykuya elverişli bir yatak tercih edilmelidir. Yastık, yorgan, nevresim seçimleri önemsenmeli. Oda sıcaklığı ideal düzeyde olmalı. Sade bir dekorasyona sahip olmalı. Düzenli olarak havalandırılmalı. Uyurken karanlık olmasına önem verilmeli. Teknolojik aletleri yatak odasında uzak tutmalı.
Benzer içerik : Daha İyi Uyumak İçin 11 İpucu