Lateks Kumaş Nedir, Lateks Kumaş Özellikleri
Lateks kumaş nedir? Lateks yatak, lateks eldiven gibi kelimeleri sıklıkla duyarız. Peki lateks özellikleri nelerdir? Nasıl elde edilir? Yazımızda inceleyelim
Lateks Kumaş Nedir?
Lateks kauçuktur. Tipik olarak, yaklaşık yüzde elli beş su ve yaklaşık yüzde kırk kauçuk malzemeden oluşur.
Lateks, olgun bir kauçuk ağacının kabuğunun altında bulunan yumuşak beyaz maddedir.
Doğal kauçuk lateks aslında doğadan gelir. Kauçuk kılavuzlar işlenmeden önce, nesiller boyu aktarılan bir yöntemle ağaçlardan lateks toplar.
Çoğu doğal kauçuk lateks, bir tür kauçuk ağacından elde edilir. Farklı ağaçlardan elde edilen lateksin bileşimi değişir, en yaygın olarak Güney Amerika ve Güneydoğu Asya daha çok bu ağaçlar yetişir.
Lateks, bu kauçuk ağaçların kabuğunun hemen altında yaşar.Ağacın kabuğu soyduğunda, süt beyazı bir madde olan lateksi ortaya çıkarmak için bitki kanallarını bozarlar. Oradan lateksi toplayıp ve işlenmek tesislere gönderirler.
Lateks nasıl hasat edilir?
Lateks hasat süreci, ancak bir kauçuk ağacı olgunlaştığında, yani yaklaşık beş yaşında başlayabilir. Bu noktada ağaç kauçuk üretimine başlamaya hazırdır.
Bir kauçuk ağaca dokunmak için, musluklar ince ağaç kabuğu şeritlerini çıkarır. Bunu yapmak, lateks içeren bitki kanallarını bozar. Bozulan kanallardan lateks akar ve büyük kaplara dolar.
Lateks kauçuğa nasıl işlenir?
Kauçuk oluşturma süreci, kauçuk ağaçlarından lateks özsuyu aldıkları zaman, hasat noktasında başlar.
Daha sonra şirketler, bir sonraki varış yeri için varillerde paketlenebilmesi için lateksi filtreler.
Lateks, füme kauçuk tabakaları haline getirilmeye hazır olduğunda, şirketler latekse asit ekler. Bu, malzemenin topaklanmasına neden olur. Topaklanan sıvı daha sonra bir değirmende tabakalar halinde yuvarlanır. Bunu yapmak suyu uzaklaştırır, böylece çarşaflar kurutulabilir ve tütsülenebilir.
Son olarak, lateks prevulkanize edilir. Prevulkanizasyon, kimyasal işlemleri ve düşük sıcaklıklarda hafif ısıtmayı içerir. Lateks prevulkanize edildikten sonra taşınması daha uygundur. Daha fazla ısıtma ile malzeme artık normal kauçuğa dönüştürülebilir.
Sentetik lateks
Tabii ki, tüm lateks doğal değildir. Bazı lateks, petrol bazlı kimyasallardan oluşan sentetiktir. Bu kimyasallar, kümelenip kurutulan ve daha sonra bir üretim tesisine taşınan sentetik kauçuk polimerleri oluşturmak için kullanılır.
Üretim tesisi daha sonra sentetik kauçuk polimerlerini karıştırır. Bazen, sentetik lateks için son ürüne bağlı olarak ek bileşenler karıştırırlar.
Tesis, kauçuğu tabakalar halinde yuvarlar ve daha sonraki işlemler için tabakalar halinde keser. En yaygın sentetik kauçuk işleme teknikleri şunlardır:
Ekstrüzyon
Enjeksiyon kalıplama
Sıkıştırma Kalıplama
Ekstrüzyon sırasında , kauçuk polimer bileşiğini, onu ısıtan ve malzemeyi sıkıştıran ekstrüdere beslersiniz. Bu, ekstrüderin namlusu ve vidası tarafından yapılır. Polimer bileşiği daha sonra vulkanize edilmek veya sertleştirilmek üzere küçük bir açıklıktan zorlanır.
Enjeksiyon kalıplama , kauçuk şeritlerin karıştırılmasını içerir. Yüksek basınç kullanarak bir kalıba zorlanırlar. Kalıba girdikten sonra, ısı kauçuğu vulkanize eder.
Sıkıştırma kalıplama , kauçuk bileşiğinin ön formları ile başlar. Preformlar, sıkıştırma, basınç ve vulkanizasyon ile bir kalıba şekillendirilir.
Lateks Malzeme Özellikleri
İşlendikten sonra lateks etkileyici bir kauçuk malzemedir.
Lateks, gerilme ve uzama yeteneklerinin yanı sıra yırtılma direnci ve genel esnekliği ile bilinir. En yaygın aşındırıcılar lateksi zarar vermez.
Düşük sıcaklıklar bir tehdit değildir, ancak yüksek sıcaklıklar bir sorun oluşturabilir. Seksen iki derecenin üzerinde lateks paslanmaya başlayabilir. Lateksi ısı, güneş ışığı ve oksijenden kaynaklanan korozyondan korumak için arıtma kimyasalları ekleyebilirsiniz.
Petrol ürünleri ve solventlerin yanında lateks kullanmamak da en iyisidir. Bunu yapmak lateksi parçalama riskini taşır.
Lateks Kullanım Alanları
Lateks, günlük eşyalardan daha özel kullanımlara kadar çok çeşitli uygulamalara sahiptir.
Doğal kauçuk lateks en yaygın olarak eldiven, bone, sakız, minder, kateter, lastik bant, balon, tenis ayakkabısı ve diğer birçok spor malzemesi gibi ürünlerin yapımında kullanılır.
Sentetik lateksler, lateks boya gibi kaplamalarda yaygındır. Lateksteki polimer parçacıklarından su buharlaştıkça katılaşma yetenekleri sayesinde bunları yapıştırıcılarda da bulacaksınız. Çimento yüzeylerindeki çatlakları yeniden kaplamak ve yamamak için kullanılan çimentoya sentetik lateks de eklenebilir.