Sağlık

Ofis Çalışanları İçin Diyet Önerileri

Oturarak Çalışanlar Nasıl Beslenmeli?

Günün büyük bölümünü oturarak yani hareketsiz geçiriyorsak, bu durum bir süre sonra bize fazla kilo olarak geri dönebilir. Oturarak çalışmak hareketsizlik anlamına geliyor ve günlük harcamamız gereken kalori miktarının altında kalıyoruz. Bazal metabolizma; vücudun sadece yaşamsal fonksiyonları için harcadığı enerjidir. Yani oturarak çalışan biri sadece bazal metabolizmaya yakın bir enerji harcıyor. Her ne kadar ofis çalışanlarında zihin oldukça aktif olsa da, beden dinlenir pozisyonda en az enerjiyi harcar vaziyettedir. Bu da aldığımız kaloriyi harcayamadığımız için kilo almamıza sebep olur. Sizlere bu yazımızda ofis çalışanları için diyet önerileri sunacağız. Beslenmemize dikkat ederek kilo almayı engelleyebiliriz.

Kilo Vermeye Yardımcı Olan Baharatlar

Bel Çevresine Dikkat

Cinsiyete göre farklılık gösterse de, oturarak çalışmak genelde bel bölgesinin yağlanmasına sebep olur. Bu sonuç sadece oturarak çalışmaya bağlı değil, düzensiz beslenmenin etkisi de oldukça büyük. Özellikle büyük şehirlerde yaşayanlar için, güne erken başlamak ve kahvaltı saatinin erken olması bir dezavantajdır. Erken saatlerde yapılan kahvaltı kişiyi öğle yemeğine kadar tok tutmayacağı için masa başında atıştırma isteği uyanıyor. Beslenmemiz deki düzensizlik ve vücudumuza yüklediğimiz fazla kalori bel bölgemizin yağlanmasına sebep oluyor. Yediğimiz atıştırmalıkları sağlıklı besinlerden seçmemizin yardımı olacaktır. Çekmecemizde kuru meyve, ceviz, fındık ve galeta gibi besinleri bulundurarak, sağlıklı atıştırmalıklarla öğün aralarını değerlendirebiliriz. Öğün araları, metabolizmamızın daha hızlı çalışmasını da sağlayacaktır.

Oturarak Çalışanlar Nasıl Beslenmeli?

  • Mutlaka kahvaltı ile güne başlanmalı. Poğaça, açma, börek gibi besinler yerine sağlıklı besinleri tercih etmeliyiz. Örnek olarak tam tahıllı iki dilim ekmek ve yağsız beyaz peynir ile hazırlanmış bir tost doğru tercih olacaktır.
  • Çay ve kahve tüketimini azaltmalıyız. Gazlı içeceklerden uzak durmalıyız. Bu tür içecekler su tüketimini azaltacağı için vücudun su dengesini bozar. Su, taze sıkılmış meyve suyu, ayran ve bitki çaylarını tercih edebiliriz.
  • Günlük su tüketimimiz ortalama 2,5 litre olmalıdır. Bu miktar hem bağırsak faaliyetlerimiz hem de kilo kontrolü için gereklidir.
  • Öğle yemeklerini ofis dışında yemeye çalışabiliriz. Bu şekilde fiziksel aktivitemiz artmış olacaktır. Dışarıya çıkmak mümkün olmuyorsa, vereceğimiz siparişte fazla yağ ve kalori içeren yiyecekleri tercih etmemeliyiz.
  • Kan şekerimizin düşmemesi için 3 saat aralıklarla beslenmemiz gerekiyor. Sağlıklı atıştırmalıklardan oluşan ara öğünler yapabiliriz.
  • Lif içeriği yüksek besinler tok tutar, hareketsizlikten doğabilecek kabızlık sorununu engeller. Bu sebeple lifli yiyecekler tüketmeye özen göstermeliyiz. Ayrıca günlük tükettiğimiz meyve ve sebze miktarını arttırabilir, haftada 2-3 defa baklagil tüketebiliriz. Beyaz ekmek yerine kepekli ekmek, prinç yerine de bulgur tercih etmeliyiz.
  • 2 saatten fazla hareketsiz bir şekilde oturmamalıyız.
  • Masa başında uygulanabilecek egzersizleri deneyebiliriz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu