Sağlık

Olumlu Düşüncenin Faydaları

Kendimizi kimi zaman mutsuz huzursuz hissedebiliriz. Yaşadığımız bazı nedenlerden dolayı huzursuz ya da olumsuz hissettiğimiz olur. Peki olumlu düşündüğünüz zaman olumlu düşüncenin faydalarını biliyor musunuz ?

Kendini kötü hissettiğinde, duymak isteyeceğin son şey bardağın dolu tarafı metaforudur. Bunun için ne yapması gerekiyor? O anda olumlu düşünmenin hiçbir faydası yokmuş gibi görünebilir. Ama öncelikle bardağın dolu tarafına odaklanıp boş kısmını göz ardı etmek yerine, öncelikle soruna çözüm odaklı yaklaşmalısın. Eğer öyle yapmazsan, sadece bardağın dolu tarafını görüp, boş taraftaki sorunu gözden kaçırmış olursun.

Olumlu Düşüncenin Faydaları

Kızgın, hüsrana uğramış, hayal kırıklığına uğramış, üzgün, korkmuş gibi olumsuz duygularla biraz zaman geçirmen gerekebilir. Anahtar, onları kabul etmek ve sonra ileriye bakmaktır.

Birisi sana “neşelenmeni” veya “olumlu düşünmeni” söylediğinde, gerçekleri görmezden gelmek veya kendini sadece olumlu duygulara zorlamak anlamına gelmez. Bu gerçekçi değil.

Olumlu düşünme, olumsuz haberlere veya stresli durumlara olumlu bir bakış açısıyla yaklaşmaktır. Krizin veya sıkıntının ötesine bakabilme yeteneğine sahip olmaktır.

Olumsuz yönleri kabul etmen ve işlemen gerekebilir, ancak bunların üstesinden gelebileceğini anlıyorsun. Kötü haberlerin tüm dünyanın kötü olduğu veya bir daha asla iyi şeyler yaşamayacağın anlamına gelmediğini biliyorsun.

Olumlu düşünen biri, olumsuz düşüncelere atlamayıp, en iyi niyetleri varsayar ve eylemleri daha olumlu bir şekilde yorumlar. Pozitif bir düşünür, iyi sonuçları görselleştirebilir.

Pozitif düşünme genellikle kendi kendine konuşmayla başlar. Zihnimizde sürekli olarak düşünceler dolaşır durur. Bazıları açık gerçeklerden ve tarafsızdır, ancak çoğu olumlu veya olumsuz bir bakış açısına sahiptir.

Eğer daha fazla olumsuz kendi kendine konuşma yapıp tüm olumsuzlukları düşünmeye odaklanırsan, muhtemelen daha kötümser olursun. Ancak bu, davranışlarımızı değiştiremeyeceğimiz anlamına gelmez, daha olumlu bir zihniyet benimsemek için çabalarımızı değiştirebiliriz.

Biraz çaba gerektirir, ancak bilinçli bir şekilde daha olumlu bir yaklaşım benimsedikten sonra, beynimiz yeni düşünce biçimleri oluşturmaya başlar. Bazı iyimser insanlar olumsuz duygularla baş etmek için çok çalışırlar, ancak olumsuz düşünce kalıpları farkındalık ve öz-şefkatle değiştirilebilir.

Olumlu düşünmenin 10 Faydası

Olumlu bir zihniyete sahip olmanın neden önemli olduğunu merak ediyor olabilirsin. İşte olumlu düşünmenin sağlığına getirebileceği 10 fayda:

  1. Stresle Başa Çıkma: Olumlu düşünme, stresli durumlarla daha iyi başa çıkmanı sağlar. Daha esnek bir zihniyetle olaylara yaklaşır ve stresi azaltır.
  2. Düşük Depresyon Riski: Olumlu düşünme, depresyon riskini azaltabilir. Pozitif bir zihniyet, duygusal iyi oluşu destekler ve depresyon belirtilerini hafifletebilir.
  3. Güçlü Bağışıklık Sistemi: Olumlu düşünmek, bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olur. Stresi azaltır ve vücudu hastalıklara karşı daha dirençli hale getirir.
  4. Kalp Sağlığını Koruma: Olumlu düşünme, kalp krizi ve kalp hastalığı riskini azaltabilir. Stresi azaltarak ve pozitif duyguları besleyerek kalp sağlığını destekler.
  5. Düşük Kan Basıncı: Olumlu düşünmek, kan basıncını düşürebilir. Stresin etkilerini azaltır ve sağlıklı kan basıncı seviyelerini korur.
  6. Problem Çözme Becerilerini Geliştirme: Olumlu düşünme, daha iyi problem çözme becerileri geliştirmene yardımcı olur. Sorunlara daha yaratıcı ve çözüm odaklı bir şekilde yaklaşmanı sağlar.
  7. Değişime Uyum Sağlama: Olumlu düşünme, değişime daha iyi uyum sağlama yeteneğini geliştirir. Esnek bir zihniyetle, değişen durumlara daha kolay adapte olabilirsin.
  8. Yaratıcı Düşünme: Olumlu düşünme, yaratıcı düşünmeyi teşvik eder. Pozitif bir zihin, yeni fikirlerin ve çözümlerin ortaya çıkmasına yardımcı olur.
  9. Duygusal Dengenin Sürdürülmesi: Olumlu düşünme, daha az ruh hali değişikliği yaşamanı sağlar. Duygusal olarak daha dengeli ve tutarlı bir tutum sergilersin.
  10. Liderlik Becerilerini Güçlendirme: Olumlu düşünme, liderlik becerilerini güçlendirir. Pozitif bir lider, ekibini motive eder ve etkili iletişim kurar.

Sonuç olarak, olumlu düşünme sağlığınızı ve yaşam kalitenizi olumlu yönde etkileyebilir. Olumsuzluklara odaklanmak yerine, olumlu bir bakış açısıyla yaklaşmak ve pozitif düşünceleri beslemek önemlidir. Bu, stresle başa çıkmanızı, depresyon riskinizi azaltmanızı, sağlıklı bir bağışıklık sistemi geliştirmenizi ve daha iyi bir yaşam deneyimi yaşamanızı sağlayabilir.

Olumlu Düşünmeye Yardımcı İpucu Nelerdir?

Olumlu bir tutuma sahip olmak pratik gerektirir. Olumlu düşünmekle mücadele ediyorsanız, kendi kendine konuşma pratiği yapma şeklinizi bir gecede tamamen değiştiremeyeceğinizi bilin. Daha karamsar düşüncelere sahip kişiler için düşünce alışkanlıklarını değiştirmek zor olabilir.

Bazen tekrar olumsuz düşüncelere kayacağınızı anlamak önemlidir, ama sorun değil. Önemli olan, otomatik olumsuz düşüncelerinizin farkına vararak ve onları daha olumlu olacak şekilde yeniden şekillendirerek, daha olumlu bir zihniyete sahip olmak için kendinizi güçlendirmeye çalışmanızdır .

Farkına varmak, olumsuz otomatik düşüncelerinizi sorgulamanızı sağlar.

1. Minnettar olmayı unutmayın

Ailenizin yakınınızda olması veya işe giderken yağmurun dinmesi gibi, hayatınızdaki büyük ve küçük birçok şey için minnettar olabilirsiniz. Minnettar olduğunuz her şeyi yazın ve bir şükür günlüğünde tutun . Karamsar veya üzgün hissettiğinizde, ruh halinizi yükseltmek için hayatınızda minnettar olduğunuz şeyleri düşünün.

2. Bol bol uyuyun

Her gece yeterince uyuyor musun , yoksa en azından uyumaya mı çalışıyorsun? İyi dinlenmiş olmak sizi daha iyi bir güne hazırlar. Yeniden şarj olmamıza ve görevlerimizi tamamlamamıza yardımcı olur. Ne kadar yorgun olduğunuz üzerinde durmak da tavrınıza yardımcı olmaz. Kendi kendine konuşmanız, gününüzü sabırsız düşüncelerle bitirmek istemekle dolu olacak, bu nedenle uyku programınıza öncelik veren iyi bir gece rutini geliştirmeye çalışın

3. Durumları olduğu gibi kabul edin

Olumsuz bir durumdaysanız, inkar etmenin ve bu hiç olmamış gibi davranmanın bir anlamı yok. Örneğin, erkek kardeşiniz arabayı aldıysa ve sizin randevunuza yürüyerek gitmeniz gerekiyorsa durumu yeniden değerlendirin,bu size biraz egzersiz ve temiz hava alma şansı verir.

Kontrol odağınızı anlayın . Değiştiremeyeceğiniz şeyleri kabul edin ve bunun yerine olumlu şeyleri düşünmek için elinizden gelenin en iyisini yapın.

4. Üzerinde çalışmanız gereken alanları belirleyin

Sizi inanılmaz derecede karamsar yapan belirli bir durum veya ortam var mı? Olaylara olumlu bakış açınızı bozan alanları belirleyebilirseniz, yardımcı olacak stratejiler üzerinde çalışmaya başlayabilirsiniz. Size olumsuz düşünceler veren işe gidip gelme gibi bir şey olabilir.

Meydan okuma ile eğlenmeye çalışın . Bir dahaki sefere, işe giderken çalmak için eğlenceli bir müzik çalma listesi oluşturun. Enerjinizi gerçekten tüketen insanlardan veya yerlerden kaçının ve pozitif insanlarla daha fazla zaman geçirmeye çalışın.

5. Gülmeyi unutmayın

Günlük yaşamınızda mizahı bulmak için elinizden gelenin en iyisini yapmaya çalışmak, iyi tarafından bakmanıza yardımcı olur. Ayrıca, stres seviyenizi yönetmenize ve kalp atış hızınızı düşürmenize yardımcı olarak potansiyel olarak fiziksel sağlığınızı iyileştirir.

Gülemiyorsan en azından gülümse. Kendinizle birlikte gülmek, hataları kabul etmenize ve kendinizi sakinleştirmenize yardımcı olabilir . Gerekirse komik bir video izleyin veya sizi güldürebilecek bir arkadaşınızı arayın.

6. Gerçek tutum

Pozitif düşünmenin faydalarını sevsek de, zihniyetinizle makul ve mantıklı olmayı hatırlamanız gerekir. Yalnızca olumlu düşünceleri dikkate almak, olumsuz bir şeye nasıl tepki vereceğiniz veya hazırlanacağınızla ilgili tüm düşünceleri engeller.

Ayrıca, işler umduğunuz gibi gitmediğinde hayal kırıklığı sizi daha çok vuracaktır. Hayatta bazı kötü günler ve olumsuz sonuçlarla karşılaşmaktan kaçınamazsınız, bu nedenle gerçekçi bir olumlu tutum en iyisidir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu