Yenidoğan bebeğiniz ilk üç ayda dış dünyaya alışma süreci geçirecektir. Yenidoğan bebekler günde yaklaşık 16 – 17 saat uyurlar. Fakat bebeğinizin tüm gece deliksiz uyumasını beklemeyin. Zira tüm gece deliksiz uyumak yenidoğan bebek için oldukça risklidir. Çünkü yenidoğan bir bebek en fazla 3 saatte bir beslenmelidir. Bu sebeple bebeğiniz uyumak istese bile uyandırıp beslemelisiniz. Çoğu bebek 2 ila 4 saat arası kesintisiz uyur ve sonra uyanır. Yani bir anne olarak gece boyunca düzenli aralıklarla uyanmak ve bebeğinizle ilgilenmek zorundasınız. Bebeğinizin dış dünyaya alışma süreci, sizin için yorucu bir dönem olabilir. Ama bilinmelidir ki bebeğinizin uyku döngüsü sizinkinden oldukça kısadır. Bu süreci daha kolay hale getirmek için, yenidoğan bebekler için uyku ipuçları yazımızı sizinle paylaşıyoruz.
Çocuklar İçin Sosyal Medya Kullanımı Nasıl Olmalı
Yenidoğan Bebekler İçin Uyku İpuçları
Kundaklama
Yenidoğan bebeğinizi kundaklamak, onun ana rahminde hissetmesini sağlayacağı için daha rahat uykuya dalmasını sağlayacaktır. Bebek kendini güvende hissedecek ve uyku sırasında yaptığı refleksler ile kendini uyandırmasını engellemiş olacaksınız.
Gündüz – Gece Ayrımı
Her ne kadar bebeğinizin iyi uyuması için, ortamın sessiz ve karanlık olmasını düşünsek de bu durum bebeğin gece ve gündüz farkını algılama süresini uzatacaktır. Bebeğiniz anne karnında iken, anne hareket ettiği sürece uyur, anne dinlenmeye çekildiğinde ise uyanır ve hareketlenmeye başlar. Bu durum bebeğinizin dünyaya gelmesi ile değişecektir. Bu sürece bebeğinizin alışması zaman alabilir. Gündüz ve gece farkını anlayabilmesi için, gündüzleri aydınlık, hareketli ve sesli, gece ise karanlık, ıssız ve sıkıcı bir ortam hazırlamanız gerekir.
Gündüz Uykuları
Yenidoğan bebekler için uyku, bazen başa çıkılmaz bir hal alabilir. Burada önemli olan gerekli sabrı gösterebilmektir. Bebeğiniz gündüz ve gece farkını algılamakta güçlük çekiyorsa, gündüz uykularını 3 – 4 saat ile sınırlamanızın faydası olacaktır.
Rutin Oluşturma
Bebeğinizin gündüz ve gece farkını algılayabilmesini hızlandırmak için, gün içerisinde beslenme sonrası bir rutin oluşturabilirsiniz. Beslenme sonrası 30 dakika kadar bebeğinizle oynayarak, bebeğinizin gün ışığında biraz daha fazla uyanık kalabileceğini göstermiş olursunuz. Gün içerisinde beslenme – oyun – uyku rutini uygulamak, uyku düzenine geçişte faydalı olacaktır.
Beyaz Gürültü
Bütün frekans aralıklarına sahip sürekli seslere beyaz gürültü denir. Elektrikli süpürge, saç kurutma makinesi, vantilatör bu seslere örnektir. Bu sesler bebeğin kendini anne karnında hissetmesini sağlar ve uykuya dalmasını kolaylaştırır. Tabiki tüm gün bu makineleri çalıştıramayacağınız için, dilerseniz anne karnında bebeğinizin duyduğu sesleri telefonunuza indirerek, uykuya dalmasını kolaylaştırabilirsiniz.
Her bebeğin kendi kişisel özellikleri olduğunu biliyorsunuz. Bu yöntemlerin hepsi ya da birkaçı size yardımcı olabileceği gibi, hiç biri işe yaramayabilir. Korkmayın bebeğinizin ne istediğini kısa zamanda keşfedeceksiniz.