Denim Kumaş Nedir? Denim Kumaş Özellikleri
Son yıllarda çok sıklıkla kullanılan kumaş türleri arasında yer alan denim kumaş adını duymuşsunuzdur. Denim kumaş hakkında ne kadar bilgi sahibisiniz? Denim kumaş nedir, denim kumaş özellikleri nelerdir ve daha fazlasını yazımızda inceleyelim.
Denim Kumaş Nedir?
Denim kumaş, ya da kot kumaş olarak bilinen, çoğunlukla pamuk ipliğinden üretilen genellikle atkısı boyasız, çözgüsü indigo boyarmadde ile boyalı, dimi ya da bez ayağı yapısında dokuma kumaşlara denir.
Konfeksiyonda çokça tercih edilmekte olan denim kumaş, özellikle pantolon ve dış giyim türü olan mont, ceket gibi giysilerin üretiminde kullanılmaktadır.
Denim kumaş, kot üretiminde gevşek ve bol yapısı sayesinde giyim sektörünün vazgeçilmezleri haline gelmiştir. Pamuk ve bitki liflerinden elde edilerek üretilmekte olan denim, iplerin bükülerek birbirlerine ring iplik makineiyle geçirilmesi sonucunda elde edilmektedir.
Denim kumaş Türk Dil Kurumu tarafından “giysi yapılan bir tür mavi, kaba pamuklu kumaş, blucin” olarak tanımlanmaktadır.
Denim kumaş adını Fransa’nın bir kenti olan “de Nimes” ‘den almaktadır.
Genellikle Jean giysi üretiminde kullanılan kumaşlar %100 denim kumaş olmaktadır. Geçmiş dönemlerde %100 olmasına rağmen günümüzde farklı kumaşlarla karışım yapılarak değişik oranlarda harman denim kumaşlar da üretilmektedir. Denim kumaş tüm tekstil üretiminin vazgeçilmez bir parçası olup önemli bir dilimini içermektedir.
Bu kumaş türü tekstilde çoğu ürünlerde kullanılmaktadır. Örneğin; kıyafetler, gömlekler, bluzlar, ceketler için kullanılmaktadır.
Denim Kumaş Özellikleri Nedir?
Denim kumaş yeni bir kumaş türü değil, çok eski bir kumaş olmaktadır. Tarihçesi yüzyıllar öncesine dayanan ve ilginç biçimde her zaman popüler olmuş bir kumaş türüdür. Denim kumaş rengi mavi olsa da son yıllarda giyim sektörü denim kumaşı çok daha geniş bir renklerde kullanmaktadır.
Denim kumaşın genel özellikleri pamuk veya pamuk-polyester karışımlı, dayanıklı ve ağır örgüye sahip olmasıdır. En belirgin özelliği ise çözgü ipliklerinin indigo boyalı, atkı ipliklerinin ise doğal renginde (beyaz) olmasıdır. Kumaşta bulunması gereken bir diğer özellikler, yıkamada boyut değiştirmesi ve çekme oranı %2 olmalıdır. Renk haslıkları (yıkama ve su haslığı) en az 4, sürtünme haslığı en çok 3, bunun dışındakilerde 5 olmalıdır.
Denim Kumaş Esnek Mi?
Muhtemelen sizde denim kumaş bulunan bir ürün kullanmaktasınız. Ya da geçmişte kullandığınızı düşünelim. Az çok bilgi sahibi olduğunuzu düşünerek denim kumaşın pek esnek olmadığını tahmin edebilirsiniz. Bu kumaş türü esnek olmasa da yapısı nedeniyle zamanla kullanımla birlikte gevşeme ve esnekleşme gösteren bir yapıya sahip olmaktadır. Üretim aşamasında bazı kumaşlarda likra (lycra) malzemesi de kullanılarak esnek dokuya sahip denim kumaşlar üretilmektedir. Bu tarz kumaşlar ile giyim sektöründe pantolonlar üretilmeye başlanmıştır.
Denim Kumaş Sağlığa Zararlı Mı?
Kumaş içerisinde sağlık açısından zarar verebilecek herhangi bir kötü maddeye rastlanmamıştır. Özellikle pamuk liflerinden elde edilen denim kumaş, herhangi bir karışım yapılmadı sürece saf haliyle cildinize yararlı bile olabilir. Gevşek yapısı ve cildinizin hava almasını sağlayan bu kumaş uzun yıllardır kullanılan ve herhangi bir zararına rastlanmayan kumaşlar arasında yer almaktadır.
İlginizi Çekebilir : Armürlü Kumaş Nedir, Armürlü Kumaş Özellikleri