Kumaş Nasıl Üretilir?
Sadece giyim değil birçok alanda kullanılan kumaş, geçmişlerden günümüze kadar gelmiştir. Birbirinden farklı kumaş çeşitleri hakkında pembekulis.com olarak paylaşımda bulunmaktayız. Peki kumaşların nasıl üretildiği hakkında ne kadar bilgi sahibiyiz? Kumaş nasıl üretilir hiç merak ettiniz mi? Kumaşlar genel olarak farklı çeşitlerde bulunmaktadır.
Kumaşı Oluşturan Hammaddeler
Kumaş üretimi, ipliklerin ya da liflerin, kullanılan malzeme ve yöntemlerle belirlenen özelliklere sahip bir kumaşa dönüştürülmesini içermektedir. Günümüzde çoğu kumaş, dokuma veya örme gibi farklı yöntemlerle üretilmektedir. Günümüzde kumaş üretiminin ana yöntemi olan dokuma, düz, dimi ve saten temel dokumaları, jakarlı, armürlü ve gazlı bez içermektedir. Kumaş üretiminde iplik ilmek olarak bir araya getirilerek ağ gibi örülmesiyle yapılır. Kumaşın ana maddesi iplik, bitkisel, hayvansal veya sentetik kaynaklardan eğirme ile elde edilmektedir.
Kumaş Üretim Süreci
Kumaş üretim süreci ilk olarak iplik üretimidir. Ardından hasat edilen ve işlenen hammaddeler ham liflerden ipliklere dönüştürülür. Kumaşlar geleneksel olarak iki şekilde üretilmektedir. Bunlar dokuma kumaşlar ve örme kumaşlardır.
Dokuma Kumaşlar
Dokuma kumaşlar, bağlama sistemi veya dokuma adı verilen düzenli bir sırayla birbirine geçen ipliklerden yapılmaktadır. Dokuma, dokuma bir yapı oluşturmak için çözgü ve atkı bileşenlerini birleştirme işlemidir. Bileşenlerin birbirine paralel veya dik açılarda kesişmesi gerekmez, ancak çoğu dokuma yapı hem esnek hem de dik açılarda kesişen iki bileşen grubundan oluşmaktadır. Dokuma, çözgü ve atkı örme, örgü ve ağ yapımından farklılık göstermektedir. Bunun sebebi sonraki işlemler sadece bir grup eleman kullanılmaktadır. Bir diğer farkı geometrik farklılıkları olmaktadır. En önemlilerinden biri, diğer yapıların bileşenlerinin aksine, dokunmuş bir yapının bileşenlerinin genel olarak büküldüğü küçük açılardır.
Dokuma kumaşların üretim aşaması dokuma tezgâhı olarak bilinen bir makinede yapılır ve iki takım iplik gerektirir. Metal bir çerçeve boyunca çözgü seti olarak adlandırılan ilk set gerilerek takılır. Atkı olarak adlandırılan ikincisi, çubuk başına bir iplik ve metal çubuklara bağlanmaktadır.