Sağlık

Mutluluk Hormonu Nedir? Vücudumuza Etkileri Nelerdir?

Hormonlar, ruh halimizi düzenlemeye yardımcı olan, vücudumuzdaki farklı bezler tarafından üretilen kimyasallardır. Dolaşım sisteminde hareket ederler ve birçok bedensel süreçte rol oynarlar.

Bazı hormonların mutluluk ve zevk de dahil olmak üzere olumlu duyguları yaşamamıza yardımcı olurlar. Mutluluk hormonu nedir inceleyelim.

mutluluk hormonu nedir

Mutluluk Hormonu Nedir?

1-Dopamin

İyi hissetme hormonu olarak da bilinen dopamin, beyninizin ödül sisteminin önemli bir parçası olan bir hormon ve nörotransmiterdir.  Dopamin, öğrenme, hafıza, motor sistem işlevi ve daha fazlasıyla birlikte zevkli duyumlarla ilişkilidir.

2-Serotonin

Bu hormon ve nörotransmitter ruh halinizi, uykunuzu, iştahınızı, sindiriminizi, öğrenme yeteneğinizi ve hafızanızı düzenlemeye yardımcı olur.

3-Oksitosin

Genellikle aşk hormonu olarak adlandırılan oksitosin, doğum, emzirme ve güçlü ebeveyn-çocuk bağı için gereklidir.  Bu hormon ayrıca ilişkilerde güveni, empatiyi ve bağı geliştirmeye yardımcı olabilir ve oksitosin seviyeleri genellikle öpüşme, sarılma gibi fiziksel sevgiyle artar.

4-Endorfinler

Endorfinler, vücudunuzun stres veya rahatsızlığa tepki olarak ürettiği, vücudunuzun doğal ağrı kesicisidir.  Endorfin seviyeleri ayrıca yemek yeme, egzersiz yapma gibi ödül üreten faaliyetlere katıldığınızda da yükselme eğilimindedir.

İşte bu doğal ruh hali artırıcılardan en iyi şekilde nasıl yararlanabiliriz.

Endorfin ve serotonin seviyenizi artırmanın en iyi yolu, güneş ışığında, açık havada vakit geçirmek.

Özellikle güneş ışığına bol bol faydalanmak hem serotonin hem de endorfin üretimini artırır.

Egzersiz yani fiziksel aktivite yapmak sağlığımız ve duygusal durumumuz üzerinde çok olumlu etkileri ve yararları vardır. Düzenli fiziksel aktivite aynı zamanda dopamin ve serotonin seviyesini de yükseltir, bu da mutluluk hormonlarını artırır.

Gülmek en iyi ilaçtır sözü çok doğru bir tespittir.

Gülmek, dopamin ve endorfin seviyelerini artırarak kaygı veya stres duygularını hafifletmeye ve düşük bir ruh halini iyileştirmeye yardımcı olur.

Bazı yiyeceklerin hormon seviyeleri üzerinde olumlu etkileri vardır.Bu nedenle mutlu bir hormon artışı için lezzetli bir şeyler yemekten aldığınız zevk, endorfinlerle birlikte dopamin salınımını tetikleyebilir. Yemeği sevdiğiniz biriyle paylaşmak ve yemek hazırlığıyla bağ kurmak oksitosin düzeylerini artırabilir.

Mutlu bir hormon artışı için yemek yaparken dikkat edilecek bazı durumlar.

Yemeklere endorfin salınımını tetikleyebilecek baharatlar kullanmak.

Dopamin salınımı artırıcı birkaç gıda olan yoğurt, yumurta, az yağlı etler,badem ceviz, fındık ve bazı sebzeler tüketmek.

Artan serotonin seviyeleri ile bağlantılı triptofan içeriği yüksek gıdalar hormonların salınımını etkileyebilecek yoğurt, lahana turşusu gibi probiyotik içeren gıdalar tüketmek.

Mutluluk hormonu seviyesini artırmaya yardımcı olabilecek birkaç takviye.

1.Tirozin (dopamin üretimine bağlı)

2.Yeşil çay ve yeşil çay özü (dopamin ve serotonin)

3.Probiyotikler ( serotonin ve dopamin üretimini artırabilir )

4.Triptofan (serotonin)

Takviyeler yardımcı olabilir, ancak bazıları belirli sağlık sorunları olan kişiler için önerilmez. Ayrıca belirli ilaçlarla etkileşime girebilirler, bu yüzden denemeden önce doktora danışmadan alınmamalı.

Müzik dinlemek, mutluluk hormonlarınızdan birden fazlasını tetikleyebilir.

Enstrümantal müzik dinlemek, beyindeki dopamin üretimini artırır.

Sevilen bir müzik dinlemek, serotonin üretimini artırabilir.

Dans etmek, şarkı söylemek veya enstrüman çalmak, müzik yapmak ve icra etmek, endorfin salınımına artırır.

Meditasyon yapmak dopamin ve endorfin salınımını artırır.

Oksitosin aşk hormonu, birine ilgi duymak oksitosin üretimine yol açabilir.  Öpüşmek, sarılmak veya birlikte olmak   gibi fiziksel sevgi oksitosin üretimini artırır.

Sadece değer verdiğiniz biriyle vakit geçirmek de oksitosin üretimini artırmaya yardımcı olabilir. Bu, yakınlığı ve olumlu ilişki duygularını artırmaya yardımcı olabilir, mutlu, keyifli ve hatta coşkulu hissettirebilir.

Evcil hayvan beslemek ve sevmek hem kendimizin hem de tüylü dostumuzun oksitosin düzeyinin yükselmesine yol açar.

İyi ve kaliteli bir uyku, günlük 7 ile 9 saat düzenli uyumak dopamin salınımını artırır.

Kaliteli bir uyku için, her gün aynı saatte yatmak ve kalkmak.

Sesiz dinlendirici bir uyku ortamı oluşturmak.

Özellikle akşam kafein alımını azaltmak.

Stresli yaşam olaylarıyla uğraşmak dopamin ve serotonin üretiminde düşüşlere neden olabilir. Bu, sağlığınızı ve ruh halinizi olumsuz etkileyerek stresle başa çıkmayı zorlaştırabilir.

Stresle baş etmek için gülmek, yürüyüş yapmak, koşmak, bisiklete binme veya diğer fiziksel aktiviteler için zaman ayırma, meditasyon yapmak ve sosyal etkileşim içinde olmak, serotonin, dopamin ve hatta endorfin seviyesini yükseltir.

Masaj yaptırmak, mutluluk hormonlarının 4’ünü de artırabilir.

Birbirinden farklı sağlık ile ilgili konuları > Sağlık Kategorisi içerisinde bulabilirsiniz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu