Sağlık

Zerdeçalın faydaları ve zararları nelerdir?

Hint safranı olarak bilinen zerdeçalın ana vatanı, Güney Asya’dır. Zerdeçal yemek pişirmede, kumaş boyamada ve kozmetikte olmak üzere geniş bir kullanım alanına sahiptir. Geleneksel Hint ve Çin tıbbında kullanılmaktadır. Zerdeçalın ana etken maddesi kurkumindir.  Zerdeçal çok sayıda vitamin, mineral ve uçucu yağlar içermektedir.

Zencefil ailesinde olan zerdeçal sarı çiçekli, büyük yapraklı, çok yıllık otsu bir bitkidir.

Zerdeçalın hafif keskin, acımsı bir tadı vardır. Zerdeçal kökleri taze olarak ya da kurutulduktan sonra toz haline getirilir kullanılır.Zerdeçal içeriğinde ona sarı rengi veren kurkumin gibi kurkuminoidler, dimetoksi kurkumin, bisdemetoksikurkumin, turmeron, atlanton, zingiberon, şekerler, proteinler ve reçineler gibi uçucu yağlar bulunmaktadır. Vitaminler açısından da zengin olan zerdeçal; A vitamini, E vitamini, B-karoten, C vitamini, tiamin klorür (B1 vitamini), riboflavin (B2 vitamini), nikotinik asit (B3 vitamini), pridoksin klorür (B6 vitamini) ve folik asit (B9 vitamini) vitaminlerini içermektedir. Zengin fenolik ve flavonoit bileşikleriyle oldukça güçlü bir antioksidandır.

Zerdeçalın faydaları nelerdir?

Zerdeçal doğal bir iltihap gidericidir. Zerdeçalın etken maddesi kurkumin, vücuttaki enflamatuar moleküllerin etkisini bloke eden kanıtlanmış, güçlü anti-inflamatuar özelliklere sahiptir. Romatoid artrit ve iltihaplı bağırsak hastalığı üzerinde olumlu etkileri bulunmaktadır. Zerdeçal bağışıklık artırır ve destekler, kolesterolü düşürür.  Kurkumin aynı zamanda güçlü bir antioksidan olduğu için vücudu serbest radikallere karşı koruyarak kalp hastalıkları ve kanser riskini azaltır. Alzheimer hastalığının tedavisine yardımcı olur. Glokom ve katarakt tedavisinde yardımcı olur. Düzenli zerdeçal tüketimi glokomun ilerlemesini durdurur ve ayrıca görme kaybını da önler. Vücuttaki toksinlerle savaşır, karaciğer enzimlerin oluşumunu destekler. Yapılan bir araştırma, zerdeçalın sedef hastalığı ve egzama gibi cilt rahatsızlıklarının semptomlarını azaltmada yardımcı olduğunu göstermiştir. Zerdeçaldaki kurkuminin antioksidan özellikleri hücrelere zarar gelmesini önler ve böylece yaşlanmayı yavaşlatır. İnce çizgi ve kırışıklık oluşumunu etkili bir şekilde engeller. Zerdeçal, ciltteki küçük yara ve cilt yanıkları iyileştirmede, akne tedavisinde ve böcek ısırıkları için de kullanılabilir.

Zerdeçalı Fazla Tüketmenin Sonucunda Doğabilecek Zararı Nelerdir?

Aşırı miktarda tüketilen zerdeçal zamanla vücudun demir oranında hızlı bir düşüşe neden olmaktadır.

Kan basıncının düşmesi normal şartlar altında pek tehlikeli sayılmasa da zerdeçalı gerekenden fazla tükettiğinizde kan basıncı da fazlasıyla alt seviyelere düşecektir.

Tıpkı diğer baharatlar gibi zerdeçal da aşırı tüketildiğinde mide asidi üretimini artırır.

Eğer geçmişten gelen bir mide rahatsızlığınız varsa bilinçsiz zerdeçal tüketimi zamanla bu rahatsızlıkları tetikleyebilir.

Zerdeçalın bir etkisi de kan şekerinde düşüşe neden olmasıdır.

Eğer diyabet ilacı kullanıyorsanız öncelikle doktorunuza danışmalı ve zerdeçalın hangi miktarda tüketileceğini belirlemelisiniz.

Özellikle zerdeçal gibi keskin ve baskın tatlar kana karıştığında kalsiyum ile etkileşime girer ve vücutta çözülemeyen yan etkilere sebep olur. Böbrek taşı oluşum riskini artırır.

Aynı zamanda aşırı zerdeçal tüketimi vücuttaki bazı fonksiyonları yavaşlatacağından zaman zaman mide bulantılarına ve hatta kusmalara neden olabilir.

Zerdeçal fazla kullanımında alerji cilt reaksiyonlarına sebep olur.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu