Giyilecek En Sağlıklı Kumaş Türlerine 10 Örnek
Zararlı boyalar ve kimyasallar açısından en düşük, en sağlıklı kumaş türlerine 10 kumaş örneği
1. Daha açık renkli boyalı kumaş veya boyasız kumaş
Daha koyu renkli kumaşlar daha güçlü boyalardan elden edilir. Ancak bu koyu tonlara ulaşmak için kullanılan boyaların daha yüksek düzeyde parafenilendiamin içermesi gerekir. Bu kimyasal, insan vücudunun uzun süre teması durumunda solunum sıkıntısı ve hatta böbrek yetmezliği gibi sağlık komplikasyonlarına yol açabilir. Daha açık renkli ve boyasız kumaşlarda yapılan giysiler satın almalıyız.Koyu renkli boyalı giysileri satın aldıktan sonra vücudumuza giymeden,
fazla boyayı çıkarmak için kıyafetleri hemen yıkamalıyız.
2. Bambu
Pandaların yediği aynı bitkiden yapılan bambu kumaş, doğal olarak antibakteriyeldir ve koku yapmaz.Lifler, teri ve nemi hızla dışarı atan, cildinizi serin ve kuru tutan ve gözeneklerinizin tıkanmasını veya tahriş olmasını önleyen kanallara sahiptir. Bambu, birçok faydası olan bir bitkidir. Sera gazı miktarını 5 kat ortadan kaldırır, tekrar ekime veya böcek ilacı ile tedavi edilmesine gerek yoktur.
3. İpek
İpek, doğal protein yapısından dolayı, tüm kumaşlar arasında en hipoalerjenik olarak kabul edilir.Sıcaklığı doğal olarak düzenler, teri hızla emer, koku yapmaz. İpek çok yumuşak ve hafif olduğu için egzama gibi cilt hastalıkları olanlara şiddetle tavsiye edilir.
4. Kenevir
İnanılmaz derecede dayanıklı olan kenevir, tüm doğal lifler arasında en az esner, zamanla daha yumuşak hale gelir ve yünden daha sıcaktır. Ayrıca gözenekli yapısı nedeniyle iyi nefes alır. Kenevir, rengi diğer kumaşlardan daha kolay tutar; bu, boyama işlemi sırasında cildiniz için harika olan daha az kimyasalın girdiği anlamına gelir.
5. Keten
Keten cildi kimyasal maddelere ve toza karşı korur. Güneşin zararlı ışınlarını yaklaşık %50 oranında azaltarak cildimizi korur. Ayrıca bakteri ve mantarlara karşı dirençli olmasının yanı sıra egzama gibi cilt rahatsızlıklarında görülen bazı etkileri de giderir.
6. Liyosel
Sürdürülebilir ağaç çiftliklerinde odun hamurundan üretilen liyosel, çevre dostu, biyolojik olarak parçalanabilir ve yumuşaktır. Hassas ciltler için güvenli ve boyanması kolay (bu, daha az kimyasal işlem gerekli olduğu anlamına gelen) oldukça emici ve antibakteriyel bir kumaştır.
7. Organik pamuk
Organik pamuk, cilde karşı en iyi ve geleneksel muadilinden daha yumuşaktır. Hipoalerjenik, bu kumaşın kullanımı solunum problemlerinde azalma ile ilişkilendirilmiştir. Organik standartlara göre üretimi sırasında güçlü kimyasallar kullanılmaz ve bu nedenle kimyasalları vücudunuza geçmesi riskini azaltır.
8. Yün
Yün nemi emer, böylece cildi kuru tutar. Bu kumaşın en büyük avantajı,
antibakteriyel nitelikler ve iyi nefes alma yeteneğidir. Yün kire ve toza karşı dayanıklıdır. Evinizde bulundurmak, alerjen miktarının yanı sıra üst solunum yolu enfeksiyonları, astım ve cilt hastalıklarını da azaltacaktır. Bu kumaşın yapımında hiçbir hayvan zarar görmez; sadece kırpma işleminden, yani yünün tıraş edilmesinden hasat edilir.
9. Kaşmir
Bitki bazlı olmayan kaşmir, Keşmir keçisinin tüyleri mevsimsel olarak döküldükçe taranan kıllarından üretilir. Alerjik olmayan doğal keçi lifidir. Kaşmir, ‘büyük hacimli’ giymek zorunda kalmadan yalıtım avantajı sağlar, böylece cildinizin sıcak kalırken nefes almasına izin verir. Bu kumaş, giyildiği iklime uyum sağlamasına izin veren yüksek nem içeriğine sahiptir.
10. Deri
Düzenli olarak deri giyilmese de, hem ev mobilyası hem de ayakkabı ve giyim sektöründe çok kullanılır. Bu kumaş alerjisi olanlar için harikadır; toz akarları, kepek veya diğer yaygın alerjenler barındırmaz.Yumuşak, pürüzsüz,dayanıklı ve emicidir.Deri kumaş bir çok alana mükemmel bir katkı sağlar. Hayvansal ürünleri desteklememeyi seçerseniz, mantar ve ananas gibi bitkilerden yapılan bazı harika alternatif deri seçenekleri de vardır.
Kumaşlar hakkında daha fazla bilgi için Kumaş Türleri ve Özellikleri Nelerdir ? yazımızı inceleyebilirsiniz.