Kumaş Bilgileri

Kumaş Çeşitleri Nelerdir?

Kumaş Çeşitleri Nedir Dokuma Tiplerine Göre Kumaş Çeşitleri

Kumaş,tekstil liflerinin düzgün bir yüzey ve değişmez kalınlıkta ince bir doku oluşturacak şekilde bir araya getirilmesiyle elde edilen her tür yapıya verilen genel addır. Kumaş, yapay veya doğal elyaflar başta olmak üzere değişik malzemelerden elde edilebilir. Kumaşlar üretim tekniğine göre; dokuma, örme veya dokusuz yüzey şeklinde sınıflandırılır. Kumaşların özellikleri, yapımında kullanılan elyafa ve onlara uygulanan işleme bağlı olmaktadır. Kumaş pamuk, yün, ipek, keten vb. maddelerden üretilmektedir. Birbirlerine dik ve paralel konumda bulunan ipliklerin birbirlerinin altından, üstünden gerçirilmesi ile kumaş oluşturulur.

Kumaş Türleri ve Özellikleri Nelerdir

 

  • KAŞMİR

 

Keçi yününden elde edilmiş olan yünlü bir kumaş türü olmaktadır. Yumuşaklık hissi ve ipeksi dokusu ile değerli bir kumaş türü olmaktadır. 4 mevsimde kullanılabilen bir kumaş türü olup, kış aylarında sıcak tutucu özelliği ile bilindiği için en çok tercih edilen kumaşlar arasında yer almaktadır.

 

  • PATİSKA

Klasik bir dokuma kumaş cinsi olan patiska kumaş, düşük gramajlı ve çok ince olup bezayağı örgüsünden yapılmaktadır. iç çamaşırlarında ve çeyizlik ürünlerinde ( işleme ) kullanılan pamuklu kumaş olmaktadır. Uygulanan apre türüne göre yumuşak yada diri tutumlu olabilmektedir.Çok ince işlemelik patiskalarda 60–80 Ne atkı, 1 cm’de 84–140 tel sıklıkta, 56–66 Ne çözgü, 1 cm’de 80–100 tel sıklıkta kullanılabilir.

  • SAKSONİ

Saksoni (saxony) ve merinos yapraklarından yapılan  ştrayhgarn ipliklerden çeşitli örgü ve desenlerde dokunan,yumuşak ve açık dokulu kumaşlar olmaktadır. Elbise ve paltoluk kumaş olarak kullanılmaktadır. Hafif ve orta gramajlar için 2/2 dimi örgü ile 12 Nm ve daha ince ştrayhgarn iplikler uygundur. Kamgarn saksoni ise kalın numara kamgarn ipliklerden çeşitli örgü ve desenlerde dokunan ştrayhgarn kumaş taklidi kamgarn kumaşlardır.

 

 

  • KREP KUMAŞ

Krep kumaş; ipek, yün ve viskoz kumaşların karışımlarından elde edilen karma bir yapıdadır. Kumaşın içeriğindeki doğal malzeme oranı arttıkça hava geçirgenliği ve yaz aylarında kullanılma şansı da yüksektir. Krep kumaş kullanılarak; abiye, elbise, pantolon ve ceket tarzında ürünlerin dikilmesi de mümkündür. Krep kumaşlar genellikle elbise, takımlar, pantolonlar, bluzlar gibi kıyafetlerin yapımında kullanılırlar. Özellikle yaz aylarında hafifliği ile kullanıma daha uygundur. Krep kumaşlar şık, kaliteli ve gösterişli bir görünüme sahiptirler. Dökümlü özelliği ile tesettür giyiminde sık tercih edilen krep kumaş türü olmakla birlikte esnek bir kumaş türüdür.

  • SÜPREM ( JERSEY )

Süprem örme kumaş sadece yuvarlak örme makinelerinde üretilen pamuk veya pamuk ağırlıklı karışım ipliklerle örülen düz  örme kumaşlar için kullanılmaktadır. Piyasa anlayışına göre tek plakalı yuvarlak örme makinelerinde, tek iğne yatağında tek iğne grubu ile ve kilitlerin sadece ilmek formunda sıralanması ile oluşan genellikle pamuk ipliğinden ve düşük gramajlı olarak (genellikle 100-130 gr/m²) üretilen tek katlı örme kumaş olmaktadır.

 

 

  • KETEN KUMAŞ

Keten bitkisinden yapılan güçlü, hafif bir kumaştır. Oldukça dayanıklı bir kumaş türü olmaktadır. Parlak bir kumaş olmakla birlikte esnek bir yapıya sahip değildir. Nem emici özelliği pamuktan daha yüksek ve daha sağlamdır. Perdeler, peçeteler, bezler, çarşaflar ve koltuk kılıfı ve giysilerde kullanılır. Her mevsim kullanılmakta olan keten kumaş, keten bitkisinden elde edilmektedir. Keten kumaş, halı, perde, çarşaf, örtü, halat, dekor ürünleri gibi giyim harici pek çok eşyada da kullanılmaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu