Sağlık

Saçların Yağlanmasının Nedenleri Nedir?

Saç kökleriniz, saçınızı ve saç derinizi sağlıklı ve nemli tutmaya yardımcı olan sebum adı verilen yağlı bir madde üreten yağ bezleri içerir. Ergenlik döneminde artmaya başlayan androjen adı verilen hormonlar, çok fazla sebum üretilmesine neden olabilir ve bu da saç derisi ve saçın yağlı olmasına neden olur. Bazı insanlar doğal olarak diğerlerinden daha fazla sebum üretir.
Saçınızdaki yağ, yani sebum iyi bir amaca sahiptir. Saç derinizi ve saçınızı nemlendirmeye, saçınızı parlak ve sağlıklı tutmaya ve kurumasını önlemeye yardımcı olur.

Ancak doğru uygulayacağımız bazı yöntemler, saçınızın yağlı değil parlak olması için doğru sebum üretimi dengesini bulmanıza yardımcı olacaktır.

Uzmanlar, yağlı saçlarınız varsa, özellikle de her gün yıkıyorsanız veya günlük yıkamayla kendinizi daha iyi hissediyorsanız, saçınızı her gün yıkamanın iyi olduğunu söylüyor. Saç derisine masaj yaparak şampuan kullanın ve saç kremini yalnızca uçlarda kullanın. Saçınızın nasıl tepki verdiğini görün her gün yıkamak onu daha yağlı hale getiriyorsa, arada birkaç gün atlamayı deneyin.

Saçlarınızın daha uzun sürede yağlanması için saçınızı sabah erken saatte yıkayın. Çünkü yağ bezleri geceleyin daha fazla çalışır. Saçınızı sıcak suyla da yıkamayın ılık su kullanın. Sıcak su derideki yağ oranını artırır.

Eğer saçlarınızın yağlanması oldukça fazlaysa ve bu durumdan çok rahatsızsanız öncelikle market şampuanlarını kullanmayı bırakın. Saçınıza uygun, bitkisel şampuan kullanmaya özen gösterin. Şampuanınızı ve saç kreminizi seçerken yağlı saçlar için özel olarak üretildiklerinden emin olun.

Saçlara dokunmak yağlanmayı hızlandırdığı için gün içerisinde saçlarınızla oynamamaya dikkat edin.

Saç taramak, derideki yağın saçlara ulaşmasını hızlandırır. Bu nedenle saçlarınızı sık sık taramayın.

Yağlanan saçlara sahipseniz kuru şampuan kullanmalısınız. Kuru şampuanı saç diplerine sıktıktan sonra 1-2 dakika bekleyin ve geniş dişli bir tarak yardımıyla saçlarınızı tarayın.

Saç şekillendirmek için kullandığınız saç köpüğü, jöle veya saç spreyi gibi ürünleri saç derinizden ve köklerinizden uzan tutun.

Çok sık saç kurutma ve fön makinesi kullanmak da saçın yağlanmasına sebep olur. Saçınızı fırçalamak yerine sadece tarayın. Tarama işlemini de çok sık yapmayın çünkü saçı çok taramak da yağlandıran bir diğer faktör. Yağlı saçlı kişilerin dikkat etmesi gereken bir diğer nokta da saç modeli. Saçınızı toplamayın çünkü bu saçlarınızı deriye iyice yaklaştıracağından daha çabuk yağlanacaktır. Bunun yerine saçınızı kabartabilirsiniz. Böylelikle saçınız saç derinizden uzaklaşmış olacak ve yağlanması da gecikecektir.

Yağlı Saçlar İçin Uygulayabileceğiniz Basit Doğal Çözümler

1. Elma sirkesi

Elma sirkesinin içinde bulunan, asetik asit, saç derisindeki pH seviyesini dengelemeye yardımcı olarak, aşırı yağlanmayı kontrol ederek saçlarınızdaki yağ birikimini azaltır. Ayrıca elma sirkesi güçlü bir saç toniği görevi de görür bu da daha yumuşak ve parlak saçlara sahip olmanızı sağlar.

Bir bardak su ile yarım çay bardağı elma sirkesi karıştırın.
Saçınızı hafif bir şampuanla yıkadıktan sonra, bu karışımı durulama suyu olarak kullanın.
Birkaç dakika bekleyin ve daha sonra ılık su ile yıkayın.
Haftada iki kez tekrarlayın.

2. Limon

Limonun asitli özelliği dolayı, saç derisinin pH seviyesini dengelemeye yardımcı olur ve yağ salınımını kontrol eder.

İki limon suyunu, bir bardak su ve bir yemek kaşığı bal ile karıştırın.
Bu karışımı saç derinize ve saçınıza uygulayın, birkaç dakika boyunca masaj yapın.
5-10 dakika bekletin ve ılık suyla yıkayın.
En iyi sonuç için haftada 2 kez tekrarlayın.

3. Siyah çay

Bir demlikte su kaynatın 2 kaşık siyah çay ekleyip,15 dakika demlemeye bırakın. Demledikten sonra süzgeçle süzün.Ilık olunca saçlı dipleriniden uçlara doğru dökün.
5-10 dakika bekletin, durulayın ve saçlarınızı hafif bir şampuanla yıkayın.
Yağlı saçlardan kurtulmak için haftada iki veya üç kez tekrarlayın.

4. Aloe vera

Aloe vera saç köklerini beslerken, aynı zamanda derinlemesine temizleyerek, kafa derisinde yağ salınımının kontrolüne yardımcı olur. Aloe vera sağlıklı saçlara sahip olmamızı da sağlar.

1 yemek kaşığı aloe vera jeli ve 2 yemek kaşığı limon suyunu bir miktar şampuanla karıştırın.
Saçlarınızı yıkayın ve durulamadan önce şampuanın birkaç dakika saçınızda bekletin.
Saç yağını kontrol altına almak için haftada 2-3 kez tekrarlayın.
Bu karışımı haftalık hazırlayabilesiniz ve buzdolabında saklayabilirsiniz.

5. Karbonat

Karbonat alkali özelliğinden dolayı, kafa derisinin pH seviyesini dengelemeye, yağ salınımını azaltmaya yardımcı olurken kötü kokuyu da giderir.

1 litre ılık suya 3 yemek kaşığı karbonatı ekleyip iyice karıştırın. Saç diplerinden uçlara doğru dökün, yarım
saat saçınızda bekletin.
Şampuanlayıp ılık suyla yıkayıp durulayın.
Haftada 2-3 kez tekrarlayın.

6.Kil

Kilin içindeki mineraller saç derisinin doğal pH seviyesini dengeler ve saç derisindeki kan dolaşımını hızlandırır.

Kili macun haline getirmek için üç yemek kaşığı kile biraz su ilave edin ve karıştırın. Kil çabuk koyulaşır o yüzde karışımı hazırladıktan sonra bekletmeden uygulamak gerekir. Saçınızın uzunluğuna bağlı olarak kullanacağınız kil miktarını
değiştirebilirsiniz.
Macunu halindeki kili saç derinize ve saçınıza uygulayın.
15-20 dakika bekletin ve ılık suyla yıkayın. Saçınız çok yağlanıyorsa, haftada bir kez, daha az yağlanıyorsa, ayda bir kez uygulayın.

7. Yumurta beyazı

Saçlarınızı hafif ıslatın, yarım bardak çırpılmış yumurta akını uygulayın ve 20-25 dakika açık şekilde bekletin.
Yumurta akını duru ılık suyla saçınızda akıtın, sonra şampuanla saçlarınızı yıkayın. Her iki haftada bir tekrarlayın.
İki yumurta sarısını iyice çırpıp iki çorba kaşığı limon suyu ile karıştırın.
Bu karışımı nemli saçlara uygulayın. Beş dakika bekletin, ılık duru suyla akıtın ve sonra bir şampuanla saçlarınızı yıkayın.
Bu yöntemi haftada iki veya üç kez uygulayın.

Tüm bunları deneyip iyi bir sonuç alamadıysanız bir cildiye uzmanına ya da dermatoloğa başvurmanızda fayda var. Aşırı yağlanma ilerleyen zamanlarda kepeklenmeye ve bazı cilt rahatsızlıklarının ortaya çıkmasına neden olabilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu