Kumaş Bilgileri

Tekstilde Kullanılan Kumaş Çeşitleri

Birçok alanda kullanılan kumaş türleri bulunmaktadır. Giyim sektöründen ev eşyalarına, döşemeden aksesuar ve duvar kaplamalarına kadar hemen hemen tüm yaşam alanlarında kullanılan birçok ürünün ana malzemesi olan kumaşlar hayatımızda önemli bir yer tutmaktadır. Peki tekstilde kullanılan kumaş çeşitleri nelerdir? Kumaş çeşitleri hangi alanlarda kullanılır. Yazımızda inceleyelim

Tekstilde Kullanılan Kumaş Çeşitleri

Kumaş, doğal kumaş ve sentetik kumaş olmak üzere iki gurupta ayrılır. Doğal kumaşların yapısında katkı maddesi içermeyen pamuk, ipek, yün, kaşmir, keten, deri, kenevir ve benzeri kumaş türleri bulunmaktadır. Sentetik, suni olarak üretilmiş kumaşlara sentetik denir.

kumaş çeşitleri nedir

Kumaş Türleri ve Özellikleri Nelerdir ?

Giyim sektöründe pamuk, ipek, yün, kaşmir, keten, akrilik, likra, suni deri ve dantel en çok tercih edilen kumaş türleridir. Ev eşyalarından aksesuar ve dekorlara kadar geniş bir kullanım alanına sahip olan döşemelik kumaşların en çok tercih edilen çeşitleri baskılı, şönil, damask, akrilik, kadife ve alkantaradır.

Pamuk Kumaş

Pamuklu kumaşlar, bitkilerin doğal liflerinden yapılır. Pamuk terimi, bitkinin kabarık liflerin kılıfı olan ve kaynama sırasında büyüyen kısmını ifade eder. Pamuklar bükülerek iplik haline getirilir ve daha sonra günlük giyim, yatak çarşafları, döşemelik ve ev tekstili gibi alanlarda kullanılan yumuşak, emici ve dayanıklı bir kumaş oluşturmak için dokunur. Bu doğal dokuma kumaş, teri hava ile birleştirerek dokuları rahatlatır ve giysi yapımına en uygun kumaşlardan biridir. Pamuklu bir kıyafet giydiğinizde sıcakta bile serin hissedersiniz.

İpek
İpekböceğinin yuva ve koza malzemesi olarak ürettiği doğal bir liftir. Kalitesi, parlaklığı ve yumuşaklığı ile bilinir. Parlaklığı olan çok dayanıklı ve güçlü bir malzemedir. İpek kumaş, resmi giyim, aksesuar, nevresim, eşarp, şal, gömlek ve döşemelerde sıklıkla tercih edilmektedir.

Yün
Şeklini korumasına yardımcı olan doğal bir kıvrıma sahip olduğu için en dayanıklı elyaftır. Kırışıklıklara karşı güçlüdür. Kaliteli yün çok yumuşak ve esnektir. Yün lifleri ısıyı iletmediği için vücudun normal sıcaklığını korumasına izin verir. Doğal bir yalıtkandır, kışın vücudu sıcak tutar ve yazın vücudu serin tutmak için doğal nefes alma özelliğine sahiptir. Yün kumaş giyim, döşeme, perde, halı, tıbbi malzeme, giyim ve banyo malzemeleri gibi alanlarda yaygın olarak kullanılmaktadır.

Kaşmir
Kaşmir keçisinden yapılan bir tür yünlü kumaş olarak bilinir. Yumuşaklığı, sıcaklığı ve mükemmel yalıtımı ile bilinen doğal bir elyaftır. Lifleri çok ince, parlak ve narindir, neredeyse ipeksi bir kumaş gibidir. Genellikle kaşmir lifleri o kadar incedir ki, ekstra ağırlık eklemek için merinos gibi diğer yün türleriyle karıştırılırlar. Kaşmir kumaş battaniye, kışlık elbise, perde ve yastıklarda sıklıkla kullanılan bir kumaş türüdür.

Keten
Keten kumaş, rahat, aşınmaya dayanıklı, elde yıkanabilir ve kuru temizlenebilir, güçlü bir kumaştır. Nefes alan ve emici bir yapıya sahiptir. Aynı zamanda hafiftir, havanın geçmesine izin verir ve vücut ısısını düzenler. Keten gömlekler, pantolonlar, havlular, masa örtüleri ve çarşaflar için kullanılan yaygın bir malzemedir.

Polyester
Polyester, bakımı ve yıkanması kolay, insan yapımı sentetik bir kumaştır. Yumuşak ve leke bırakmayan bir dokuya sahiptir. Güvelere ve küflenmeye karşı dayanıklıdır. Yeterli esneme özelliğine sahiptir. Petrol ve kömür gibi kimyasallardan üretilir. Polyester kumaş çanta, spor giyim, perde ve ev tekstili ürünlerinde sıklıkla kullanılmaktadır.

Kadife
Düzgün bir şekilde kesilmiş yoğun bir lif yığını ile karakterizedir. Kadife, kısa tüylü liflerin özelliklerinden dolayı güzel bir örtüye ve benzersiz yumuşak, lüks ve parlak bir görünüme sahiptir. Pamuk, keten, yün, tiftik ve sentetik lifler de kadife yapmak için kullanılabilir, bu da onu daha ucuz hale getirir ve günlük giysilere dahil eder. Kadife ayrıca abiye, döşemelik kumaş, perde ve yastıklarda kullanılan bir ev dekorasyon kumaşıdır.

Tuval
Daha önce kenevirden yapılan bu kumaş türü, bugün tipik olarak ağır pamuk ipliğinden ve daha az ölçüde keten ipliğinden yapılan düz dokuma bir kumaştır. Uzun süre dayanıklı ve ince işçilik gerektiren bir yapıya sahiptir. Pamuk sentetik elyaflarla karıştırıldığında suya dayanıklı hale gelebilir. Kanvas kumaş spor giyimde, ayakkabı üretiminde, çanta ve duvar kaplamalarında kullanılmaktadır.

Kurdele
Kumaş yüzeyini oluşturan ters düz ilmeklerin yükseklik farkından dolayı oluklu bir görünüme sahip enine oldukça esnek bir kumaştır. Kumaş yüzeyi ve özellikleri ters itme sayısına göre farklılık gösterir. Yaka ve kol ağızlarında, paçalarda, bellerde, eşofman paçalarında, iç giyimde ve vücuda oturan üst giyimde ribana örgü kumaşlar yoğun olarak tercih edilmektedir.

Saten
Aslında dimi dokuma işlemi kullanılarak düşük bükümlü iplikten oluşturulan bir örgünün adıdır. Saten dokuma sayesinde yumuşak, parlak ve esnek bir kumaş oluşur. Bu kumaşın bir tarafı çok pürüzsüz ve parlak, diğer tarafı ise mattır. Genellikle özel giyimlerde tercih edilen yumuşak ve dökümlü bir kumaştır. Saten, iç giyimde, geceliklerde, sabahlıklarda, jüponlarda, süslü sutyen-külot takımlarında, çocuk elbiselerinde, gelinliklerde, gömleklerde ve nevresim takımlarında yaygın olarak kullanılmaktadır.

Likra
Sentetik elastik bir elyaftır. Olağanüstü esneme ve toparlanma özelliklerinin yanı sıra doğal, suni ve sentetik liflerle tamamen karışarak giysinin konfor düzeyini artırır. Suyu iyi emer. Pürüzsüz bir yüzeye sahiptir ve bakımı kolaydır. Lycra, spor ve fitness kıyafetlerinde, iç giyimde, nevresim takımlarında ve bazı ev tekstili ürünlerinde sıklıkla kullanılmaktadır.

Jersey
Yün, sentetik elyaf ve pamuktan yapılmış esnek ve örgü bir kumaştır. Hafif iplikle yapıldığında bir yüzü düz diğer yüzü dokuma olan çok esnek tek örgü çeşitlerinin yanı sıra; daha az esneyen çift örgü formalar da olabilir. Jersey kumaşı kadın drapeli elbiselerde, çocuk kıyafetlerinde ve kabanlarda kullanılmaktadır.

Şifon
Hafif bir parlaklığa sahip düz dokuma bir kumaştır. Şifon, kumaşı biraz sert yapan küçük büzgülere sahiptir. Bu bükümler, sırasıyla saat yönünün tersine ve saat yönünde bükülen s-büküm ve z-büküm krep iplikleri kullanılarak oluşturulur. İplikler daha sonra düz bir dokumada dokunur, yani tek bir çözgü ipliğinin altında ve üstünde tek bir atkı ipliği değişir. Şal, eşarp, etek, gömlek, tulum ve bluz imalatında şifon kumaş tercih edilmektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu