Acı Yedikten Sonra Neden Hıçkırık Tutar?
Tamamen istemsiz şekilde gerçekleşen doğal durumlardan birisi de hıçkırmaktır. Hangi ortamda olursanız olun biranda gerçekleşebilen hıçkırık için yapılabilecek fazla bir şey mümkün değildir. Peki Acı yedikten sonra neden hıçkırılır hiç merak ettiniz mi? Tüm detayları ile inceleyelim.
Acı Yedikten Sonra Neden Hıçkırık Tutar?
Baharatlı yiyecekleri seviyorsanız, muhtemelen yoğun ve bazen oldukça rahatsız edici biber hıçkırıkları yaşarız. Fakat ne sebep oluyor ve neden acı biber diğerlerinden daha fazla hıçkırığa neden oluyor?
Acı biber bazı insanları serinletir, ancak diğerlerinde hıçkırıklara neden olabilir.
Biberler, biberlere bireysel tatlarını ve ısı profillerini veren bir grup kimyasalın parçası olan kapsaisin adı verilen kimyasal bir bileşik içerir. Kapsaisin, diyaframdaki nöronları aktive edebilir ve bu da kasılıp hıçkırıklara neden olur.
Kapsaisin de tahriş edicidir. Biber bitkilerinin, hayvanların bitkiyi yemesini durdurmak için bir savunma mekanizması olarak kapsaisini kullandığı düşünülmektedir. Aslında,insanlar yiyecekleri yemekten zevk aldığı bilinen tek türdür.
Öyleyse neden acı verici duyumlara neden olabilecek tahriş edici yiyecekleri aktif olarak ararız?
Acı biber ve acı
Kapsaisin, TRPV1 adı verilen bir ağrı reseptörüne bağlanır. Cildimizi veya gözlerimizi kazara acı biberlere maruz bıraktığımızda, TRPV1 reseptörlerini etkinleştiririz ve böylece ağrı kapaklarının açılmasına neden oluruz. Ağzımızdaki bu alıcılar, baharatlı yiyecekler yediğimiz zaman yaşadığımız “ağız yanıyor” hissinin sebebidir.
İlginç bir şekilde, bir ağrı reseptörü kapsaisin tarafından uyarıldığında, dinlenme periyoduna girer, bu da aynı reseptörün tekrar ağrı sinyallerini iletmediği anlamına gelir.
Bilim adamları bu sürece “işlevsizleştirme” diyorlar. Bu nedenle kapsaisin tedavide kullanılır.Ağrı hastalarda; ağrı algısının kaybolmasına neden olur.
Kapsaisin reseptörü, vücut dahil olmak üzere vücudun her yerinde bulunur.Sinirler hava almasını sağlayan kas olan diyaframımızı kontrol eder.
Hıçkırıkların, diyaframın istemsiz kasılması veya spazmından ve ardından glottisin kasılmasından kaynaklandığı düşünülmektedir. Nefes borusuna hava akışı geçici olarak engellenir. Gelen hava grevler glottis, karakteristik hıçkırık sesi oluşur
Bilim adamları halaspekülasyon yapmak sorumlu kesin mekanizma ve kapsaisinin tam olarak bu noktada diyafram spazmlarına nasıl yol açtığı hakkında belirsizliğini koruyor.
Neyse ki, yiyeceklerde yediğimiz kapsaisin molekülleri çok uzun süre burada kalmıyor; onlar hızla emilen mide ve bağırsakta parçalanacak.
Ama neden bazılarımız sadece bir acı biberi görünce hıçkırmaya başlarken, diğerleri baharatlı yiyeceklerden hiç rahatsız olmuyor gibi görünüyor?
Doğa, yetiştirme ve biber tepkisi
Bir çalışmada, baharatlı yiyecek tercihimizin kısmen genlerimiz tarafından belirlendiğini gösterdi. Ağzımızdaki kapsaisin reseptörlerinin sayısı ve dağılımındaki farklılıklar da baharatlı yiyeceklere tepki vermemize katkıda bulunur.
Acı bibere karşı bir tolerans oluşturmak elbette mümkündür. Henüz insan denekler üzerinde kesin bir bilimsel çalışma yok, ancak tolerans mekanizmasının kapsaisine tekrar tekrar maruz kalma yoluyla oluştuğunu tahmin edebiliriz. Bu, ağızdaki TRPV1 reseptörlerini işlevsiz hale getirerek daha baharatlı yiyecekler yemeye alışmamızı sağlar.
İlginizi Çekebilir : Dolgun ve Uzun Kirpikler İçin Besleyici Bitkisel Yağlar