Hamilelikte Beslenme Nasıl Olmalı
Anne adaylarının en çok merak ettiği konulardan biri de hamilelikte beslenme yöntemleridir. Peki hamilelikte beslenme nasıl olmalıdır? Yazımızda inceleyelim.
Beslenme nedir ve hamilelikte neden önemlidir?
Beslenme, vücudunuzun ihtiyaç duyduğu besinleri alabilmesi için sağlıklı ve dengeli beslenmekle ilgilidir. Besinler, vücudumuzun işlev görebilmesi ve gelişebilmesi için ihtiyaç duyduğu gıdalardaki maddelerdir. Bunlar karbonhidratları , yağları , proteinleri , vitaminleri , mineralleri ve suyu içerir.
Hamileyken beslenme her zamankinden daha önemlidir. Hamilelikten önce olduğundan daha fazla önemli besine ihtiyacınız var. Her gün sağlıklı yiyecek seçimleri yapmak, bebeğinize gelişmesi için ihtiyaç duyduğu şeyi vermenize yardımcı olacaktır . Ayrıca sizin ve bebeğinizin uygun miktarda kilo almanıza yardımcı olacaktır.
Hamile olduğum için herhangi bir özel beslenme ihtiyacım var mı?
Hamilelikten önce olduğundan daha fazla folik asit, demir, kalsiyum ve D vitaminine ihtiyacınız var:
Folik asit , belirli doğum kusurlarını önlemeye yardımcı olabilecek bir B vitaminidir . Hamilelikten önce günde 400 mcg (mikrogram) gerekir. Hamilelik sırasında ve emzirirken, gıdalardan veya vitaminlerden günde 600 mcg’ye ihtiyacınız vardır. Bu miktarı tek başına gıdalardan elde etmek zordur, bu nedenle folik asit içeren bir takviye almanız gerekir.
Demir , bebeğinizin büyümesi ve beyin gelişimi için önemlidir. Hamilelik sırasında vücudunuzdaki kan miktarı artar, bu nedenle kendiniz ve büyüyen bebeğiniz için daha fazla demire ihtiyacınız vardır. Günde 27 mg (miligram) demir almalısınız.
Hamilelik sırasında kalsiyum , kan basıncında ani bir artışa neden olan ciddi bir tıbbi durum olan preeklampsi riskinizi azaltabilir . Kalsiyum ayrıca bebeğinizin kemiklerini ve dişlerini de oluşturur.
Hamile yetişkinler günde 1.000 mg (miligram) kalsiyum almalıdır.
D vitamini kalsiyumun bebeğin kemiklerini ve dişlerini oluşturmasına yardımcı olur. Hamile olsun ya da olmasın tüm kadınlar günde 600 IU (uluslararası birim) D vitamini almalıdır.
Çok fazla takviye almanın zararlı olabileceğini unutmayın. Örneğin, çok yüksek A vitamini seviyeleri doğum kusurlarına neden olabilir. Yalnızca sağlık uzmanınızın önerdiği vitamin ve mineral takviyelerini alın.
Ayrıca hamileyken daha fazla proteine ihtiyacınız var. Sağlıklı protein kaynakları arasında fasulye, bezelye, yumurta, yağsız etler, deniz ürünleri ve tuzsuz fındık ve tohumlar bulunur.
Hidrasyon, hamilelik sırasında başka bir özel beslenme sorunudur. Hamileyken vücudunuzun susuz kalmaması ve içinizdeki yaşamı desteklemesi için daha fazla suya ihtiyacı vardır . Bu nedenle her gün yeterince sıvı tüketmek önemlidir.
Hamileliğimde ne kadar kilo almalıyım?
Ne kadar kilo almanız sağlığınıza ve hamilelikten önce ne kadar kilo verdiğinize bağlıdır.
Hamilelikten önce normal bir kilodaysanız, yaklaşık 25 ila 35 kilo almalısınız.
Hamilelikten önce zayıfsanız, daha fazla kilo almalısınız.
Hamile kalmadan önce fazla kiloluysanız veya obeziteniz varsa, daha az kilo almalısınız.
Hamilelik sırasında ne kadar kilo almanın sizin için sağlıklı olduğunu öğrenmek için sağlık uzmanınıza danışın. Son trimesterde alınan kiloların çoğu ile hamileliğiniz sırasında yavaş yavaş kilo almalısınız.
Hamileyken daha fazla kalori almam gerekir mi?
İhtiyacınız olan kalori, kilo alma hedeflerinize bağlıdır. Sağlık uzmanınız, hamilelikten önceki kilonuz, yaşınız ve ne kadar hızlı kilo aldığınız gibi şeylere dayanarak hedefinizin ne olması gerektiğini size söyleyebilir. Genel öneriler şunlardır:
Hamileliğin ilk üç ayında, muhtemelen fazladan kaloriye ihtiyacınız yoktur.
İkinci üç aylık dönemde, genellikle yaklaşık 340 ekstra kaloriye ihtiyacınız vardır.
Son üç aylık dönemde, günde yaklaşık 450 ekstra kaloriye ihtiyacınız olabilir.
Hamileliğin son haftalarında fazladan kaloriye ihtiyacınız olmayabilir.
Tüm kalorilerin eşit olmadığını unutmayın. Alkolsüz içecekler, şekerler ve tatlılarda bulunanlar gibi “boş kaloriler” değil, besinlerle dolu sağlıklı yiyecekler yemelisiniz.
Hamilelik sırasında hangi yiyeceklerden kaçınmalıyız?
- Şarküteri ürünleri.
- Cıva oranı yüksek deniz ürünleri.
- Pastörize edilmemiş süt ve peynirler.
- Çiğ ya da az pişmiş yumurta.
- Çiğ ya da az pişmiş et, tavuk ve deniz ürünleri.
- Asitli içecekler ve kutu meyve suları
- Doktor onayı olmayan bitki çayları.
- Alkol ve sigara.
İlginizi Çekebilir : Hamilelikte Mide Bulantısının Nedenleri Nedir?