Keçiboynuzu Nedir, Keçiboynuzu Faydaları Nelerdir?
İçerisinde çok fazla mineraller bulunduran, baklagiller familyasına ait keçiboynuzunun sağlığınız için birçok faydası bulunmaktadır. Peki keçiboynuzu nedir? Keçiboynuzu faydaları nelerdir inceleyelim.
Keçiboynuzu Nedir?
Günümüzde Hindistan’dan Avustralya’ya kadar tüm dünyada yetiştirilen keçiboynuzu ağaçlarını ilk yetiştirenler eski Yunanlılar olmuştur.
Keçiboynuzu (Ceratonia siliqua) veya harnup, baklagiller (Fabaceae) familyasından olup Akdeniz ikliminin hüküm sürdüğü yerlerde doğal olarak yetişen ve baklaları (meyveleri) yenen, her zaman yeşil çalı ya da ağaç formunda olan bir bitki türüdür. Anadolu’nun güney kesimlerinde yetişmektedir.
Her keçiboynuzu ağacı tek cinsiyetlidir, bu nedenle keçiboynuzu kabukları üretmek için bir erkek ve dişi ağaç gerekir. Tek bir erkek ağaç, 20’ye kadar dişi ağacı tozlaştırabilir. Altı veya yedi yıl sonra, bir keçiboynuzu ağacı ürün verir.
Keçiboynuzu çikolataya benzer bir tada sahiptir.
Keçiboynuzunun içinde lif, antioksidanlar, az miktarda yağ ve şeker bulunur. Kafein ve glüten içermez. Keçiboynuzu doğal olarak tatlı olduğu için şeker ihtiyacınızı gidermeye yardımcı olabilir. Keçiboynuzu aynı zamanda mükemmel bir vitamin ve mineral kaynağıdır.
Keçiboynuzu
- A
- B-2
- B-3
- B-6 minerallerini içermektedir.
Keçiboynuzu ayrıca lif, pektin ve protein açısından da yüksektir.
- bakır
- kalsiyum
- manganez
- potasyum
- magnezyum
- çinko
- selenyum
Neden keçiboynuzu yemeliyiz?
Keçiboynuzu yemek bize birçok sağlık yararı sağlayabilir. Keçiboynuzu doğal olarak lif bakımından yüksek olduğundan ve kafein içermediğinden, yüksek tansiyonu olan kişiler için idealdir. Düşük şeker ve yağ içeriği, kilo vermek isteyen insanlar için harika bir diyet gıdasıdır. A ve B-2 vitaminleri gibi yüksek vitamin seviyeleri cilt ve göz sağlığınız için iyidir.
Keçiboynuzu kolesterolünü düşür,
kalp hastalığı riskinizi azaltın,
mide sorunlarını hafifletir,
ishali iyi gelir.
Kakao gibi keçiboynuzu da kalp hastalığı riskini azalttığı bilinen antioksidanlar olan polifenoller içerir. Diyetimize keçiboynuzu gibi polifenol açısından zengin besinler eklemenin yüksek kolesterolü düşürmeye yardımcı olur.
Sindirim sorunlarına çok faydalıdır. Bitkilerde bulunan diyet bileşikleri olan keçiboynuzu tanenleri, normal bitki tanenlerinden farklıdır. Normal bitki tanenleri suda çözülür ve sindirimi engeller, ancak keçiboynuzu tanenleri yoktur. Aksine, toksinlerin üstesinden gelmeye ve bağırsaklarda zararlı bakteri üremesini önlemeye yardımcı olan sindirim sistemi üzerinde kurutucu bir etkiye sahiptirler.
Keçiboynuzunun yan etkileri nelerdir?
Keçiboynuzu alerjileri nadir olarak sebep olur. İspanya’da yapılan bir araştırma , kuruyemiş ve baklagil alerjisi olan kişilerin keçiboynuzu sakızına karşı alerjik reaksiyonlar olabileceğini kanıtladılar. Bu reaksiyonlar arasında döküntüler, astım ve saman nezlesi bulunur. Ancak araştırma, özellikle yer fıstığına alerjisi olan kişilerin, pişmiş keçiboynuzu çekirdeği ve keçiboynuzu sakızını herhangi bir sorun yaşamadan yiyebildiğini de bildirdi.
Özellikle hamile kadınlar için çok fazla keçiboynuzu tüketmek güvenli olmayabilir. İstenmeyen kilo kaybına, kan şekeri ve insülin düzeylerinde düşüşlere neden olabilir.
İlginizi Çekebilir : Karaciğere İyi Gelen Besinler Nelerdir?