Kumaş Bilgileri

Tencel Kumaş Nedir, Tencel Kumaş Özellikleri

Tencel kumaş nedir? : Tencel, odun hamuru ile oluşturulan yüksek kaliteli bir elyafın markasıdır. Adı Lenzing AG adlı Avusturyalı bir şirkete aittir. Bu elyafın genel adı liyoseldir ve sıklıkla iç giyim ve spor giyim ile hafif kot pantolonlarda kullanılır.

tencel kumaş nedir

Tencel Kumaş Nedir, Tencel Kumaş Özellikleri

Tencel, çevre dostu ahşap ürünlerden yapılmış ticari markalı bir kumaş markasıdır. Hem giyim hem de ev mobilyası endüstrilerinde önde gelen tasarımcı ve üreticilerin ürünlerinde bulunabilir. Tencel, daha düşük çevresel etkiye sahip bir elyaf olarak kabul edilir ve onu popüler bir modern kumaş haline getirir.

Tencel lifleri pamuk, yün, ipek veya polyester gibi diğer tekstillerle ve diğer suni liflerle birleştirilebilir. Bu, özellikle yumuşaklıklarının yanı sıra mukavemet ve nem emilimini arttırır.

Tencel Kumaş Doğal Mı?

Tencel, ahşaptan yapıldığı için doğal kabul edilir, ancak gerçek elyaf, insan yapımı bir işlem kullanılarak yapılır. Teknik terimi “rejenere selüloz” dur, çünkü odun hamuru lifleri oluşturmak için kimyasal bir çözücü ile birleştirilir. Gerçekte, Tencel, doğal ve insan yapımı arasında bir yerde kabul edilir.

Lifleri oluşturmak için kullanılan yaygın ağaçlar, çevresel etkileri en aza indirmek için minimum pestisit ve daha az su ile sürdürülebilir bir şekilde yetiştirilebilen ve hasat edilebilen Okaliptüs ağacını içerir. Tencel, suni ipek veya viskona benzer şekilde üretilir, çünkü odun hamuru kullanılır, ancak daha enerji verimli olduğu düşünülür. Tencel, suni ipekten daha az zararlı kimyasallar kullanır.

VİSKON MODAL LYOCELL (TENCEL)

Viskon, modal ve liyoselin paylaştığı tek şey, hepsinin bitki liflerinden ve rejenere selülozdan yapılmış olmalarıdır. Bu bitki bazlı lifler yarı doğal olarak kabul edilir ve üç kumaşa da yumuşak, nefes alabilir ve emici bir özellik verir. Farklı oldukları yer, üretim süreçlerinde ve bunun yol açtığı ince özelliklerdedir.

Örneğin Modal, daha ince ve daha güçlü olacak şekilde üretilmiştir. Lyocell, ahşaptan daha çevre dostu olarak kabul edilen lifler oluşturmak için farklı kimyasallar kullanır. Tencel markalı lyocell’in sahibi Lenzing, sürdürülebilir şekilde yetiştirilen ormanlardan elde edilen Okaliptüs ağaçlarını kullanıyor. Sonuç olarak, bu üç kumaş dokunmaya son derece benzer, ancak çevre üzerinde farklı etkilerle farklı şekilde üretilmiştir.

Tencel Çeşitleri

-Tencel Lyocell

Bu kumaş, üretiminin yüksek verimli ve düşük çevresel etkiye sahip olduğu anlamına gelen kapalı döngü üretim süreci ile üretilir. Tencel liyosel lifleri, doğal özelliklerini geliştirmek için pamuk gibi diğer liflerle birleştirilebilir.

-Tencel Modal

Tencel Modal elyafı, yumuşaklığı artırmak için geliştirilmiştir.

-Tencel x Refibra

Pamuk artıklarının eklenmesi sürdürülebilirliği artırır.

-Tencel Modal x Micro

Lenzing’in Micro teknolojisiyle kombinasyon, daha da yumuşak bir kumaş elde edilir.

Tencel Özellikleri

Tencel dikmenin veya giymenin en büyük faydası yumuşaklığıdır. Cilt üzerinde harika bir his verir ve nefes alır ve teri vücuttan emer.

Tencel dökümlü,kırışmayan  ve nefes alabilir ve biyolojik olarak parçalanabilir özellikleri vardır.

Eskiyen giysilerin %73’ünün çöplüklere gittiği göz önüne alındığında, biyolojik olarak parçalanabilirlik günümüzde giderek daha önemli hale geliyor. Tencel, boyaları kolayca alır, onunla yapılan ürünleri renk açısından zengin hale gelir.

Tencel Kumaş Özellikleri

-Yumuşaklık

Tencel, hassas ciltler için son derece yumuşaktır. İpeğe benzer bir yumuşaklığa sahiptir ve dokunuşa pürüzsüzdür.

-Ter emici

Tencel’in üreticisi, pamuktan daha emici olduğunu iddia ediyor.

-Örtü

Giysilerin gurur verici olması için bu önemlidir.

-Kırışmaya dayanıklı

Tencel, pamuk gibi diğer birçok popüler kumaştan daha az kırışır.Ütü  istemez.Tencel giysilerinizde hafif kırışıklıklar varsa, bunlar az miktarda buharla kolayca giderebiliriz.

-Nefes Alabilir

Tencel kumaşı, nefes alabilirliği ile bilinir ve onu yaz kıyafetleri için popüler kılar.

-Biyolojik olarak parçalanabilir

Tencel biyolojik olarak parçalanabilir ve kompostlanabilir.

-Dayanıklılık

Tencel, yumuşak bir makine döngüsü ile yıkamanız şartıyla dayanıklı olduğu için nevresim ve çarşaflar için idealdir.

tencel kumaş özellikleri

Tencel Kumaş Küçülür mü?

Tencel tipik olarak ilk yıkamada yaklaşık %3-5 oranında küçülür, ancak sonraki yıkamalarda stabilize olma eğilimindedir.

Tencel Kumaş Kırışır mı?

Tencel’in tamamen kırışıksız olduğunu söyleyemeseniz de kırışmaya karşı dayanıklı olduğu kesin. Tencel kırışıklıkları, pamuk ve diğer birçok doğal kumaştan önemli ölçüde daha azdır. Kırışıklıkları gidermek için ütüyü doğrudan kumaşın üzerine koymak yerine buhar genellikle en iyisidir. Ütülemeden önce daima çamaşır bakım etiketini kontrol edin.

Tencel Nefes Alır mı?

Evet! Tencel, ter gibi nemi emen yumuşak, nefes alabilen bir kumaş olarak kabul edilir.

Tencel Yıkamada Bozulur mu?

Ne yazık ki Tencel, yıkama talimatlarına uyulmadığı sürece bozulur. Herhangi bir tüylenmeye karşı nazik bir makineyle veya daha iyisi elde yıkayarak azaltabilinir.

Tencel Kumaş Çevre Dostu mu?

Çevre açısından Tencel, diğer birçok benzer kumaştan daha iyidir, ancak organik keten, organik pamuk veya geri dönüştürülmüş pamuk gibi diğer doğal kumaşlar kadar iyi değildir. Tencel daha az toksik olan kimyasallarla üretilir ve ayrıca bu kimyasallar üretim sırasında geri dönüştürülür. Bu kapalı döngü sistemi, kimyasalların %99’unun geri dönüştürülmesine neden olur. Tencel’in sürdürülebilir ormanlarda yetişen ağaçların odunundan oluşması da bir diğer artısı. Tencel, pamuk üretimine göre daha az su ve enerji kullanır.

Tencel Kumaş Emici midir?

Tencel’in nem emici yetenekleri vardır, bu da giysilerinizin bakteri üretme olasılığının daha düşük olduğu anlamına gelir. Bu daha az kokuya neden olur ve hassas ciltler için iyidir.

Tencel Kumaş Esneme Yapar mı?

Tencel genellikle çorap ve spor giyim için kullanılır ve streç kumaş olarak üretilebilir. İyi esnekliğe sahiptir ve orijinal şekline geri dönecektir. Daha fazla esneme için elastan gibi diğer liflerle birleştirilebilir.

Tencel Kumaş Üretim Maliyeti

Tencel’in pamuk veya suni ipek gibi diğer bazı temel elyaflardan daha pahalı.Bu artan maliyet, kırışma direnci ve nefes alabilirlik gibi bazı harika özellikleriyle dengelenir. Ütü istememesinden dolayı daha çok tercih ediliyor. Bu da elektrik tasarrufu sağlıyor.

Tencel Kumaş Kullanılan Ürünler

İç Giyim, Pijama ve Loungewear  Tencel’den üretilen pijamalar inanılmaz derecede yumuşak ve rahattır. Daha fazla konfor için örgü kumaşlara lif eklenebilir.

Aktif giyim, nefes alabilirliği ve nem emilimi nedeniyle Tencel’den yararlanır. Yüksek performanslı spor giyim ve spor giyimin vücudunuzu kuru ve serin tutması gerekir ve Tencel tam da bunu yapar.

Denim biraz sert olabilir, bu nedenle Tencel ilavesi onu yumuşatır. Tencel kullanılarak yapılan kot pantolonlar çok daha rahat ve kırışmaya karşı dayanıklıdır.

Yatak çarşafları ve şilteler dahil yatak takımı. Tencel ipeksi ve yumuşak dokusu sayesinde tüm nevresim ürünlerinde popülerdir. Lüks hissettirir ve hassas ciltlerde rahattır. Yorganlarda kullanıldığında pamuğa göre daha fazla nemi emebilir ve böylece daha kuru ve rahat bir gece uykusu çekmenize yardımcı olur. Tencel ile çarşaf veya nevresim ile ilgili en iyi şey, hiç veya çok az ütüleme gerekmesidir.

Havluların son derece emici olması gerekir ve Tencel ilavesi emiciliği artırır. Bu, havluların daha fazla emeceği ve daha hızlı kuruyacağı anlamına gelir. Tencelli havlular defalarca yıkama ve kurutmadan sonra bile yumuşak kalacaktır.

Ayakkabı, birçok stil için çok ihtiyaç duyulan yumuşaklığı ekleyerek üst ve astar için kullanılabildiğinden Tencel kullanılarak geliştirilebilir.

Tencel’li seyahat kıyafetleri kırışmaya karşı dayanıklıdır ve bu onları popüler bir seçim haline getirir. Ayrıca hızlı kururlar.

Tencel Kumaş Bakım Talimatları

Genel olarak Tencel, yıkanması ve bakımı kolay, güçlü bir elyaftır. Her zaman yıkama talimatlarına uyulmadı gerekir.

tencel örgüYIKAMA

Tencel’i soğuk suyla ve nazikçe elde yıkanmalı.Elyaf önceden çekmemişse ilk yıkamada biraz çekebileceğinden soğuk su tavsiye edilir. Her zaman fermuarları kapalı  hassas bir parçaysa ayrı yıkayın.

DETERJANLAR

İyi bir deterjan kullanın ve ağartıcı ve sert kimyasallardan uzak durulmalı.

KURUTMA

Tencel’in bakımı için damla kurutma veya havayla kurutma her zaman en iyisidir, ancak bazı ürünler düşük ısıda kurutma makinesinde kurutulabilir. Isı uygulamadan önce etiketi dikkatlice kontrol ettiğinizden emin olun.

ÜTÜ

Tencel en iyi şekilde düşük ısıda, aralarına bir bez koyarak ütünün doğrudan kumaşa temas etmemesi için ütülenir.

KURU TEMİZLEME

Yıkama etiketinde sadece kuru temizleme yazıyorsa, kendiniz yıkamaya çalışmayın. Bu etiket, Tencel ipek gibi diğer hassas liflerle birleştirildiğinde yaygındır.

Benzer içerik : Mikro Kumaş Nedir, Mikro Kumaş Özellikleri

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu