Sağlık

Zeytinyağı Faydası Nedir? Zeytinyağının 11 Faydası

Zeytinyağının Faydası Nedir? Zeytinyağının 11 Faydası

Zeytinyağının kullanım alanı çok geniştir ve sağlık için yararlı olup olmama konusu detaylı olarak araştırılmalıdır.

Özellikle kalp sağlığı konusunda sıkıntı yaşayan kişilerin, kronik hastalıkları bulunanların ve yaşlıların zeytinyağı kullanırken dikkat etmeleri şarttır. Zeytinyağı faydası nedir yazımızda inceleyelim.

Zeytinyağı, Akdeniz bölgesinin geleneksel bir ürünü olan zeytin ağacının meyvesinde elde edilir. Zeytinyağının rengi açık sarıdan altın rengine kadar değişir; olgunlaşmamış meyvelerden elde edilen bazı çeşitlerin yeşilimsi bir tonu vardır. Zeytin yetiştiren her ülke, yöreye ve meyvenin olgunluğuna göre değişen özelliklerde ve kalitede yağlar üretmektedir.

Saf zeytinyağı, büyük ölçüde mutfakta yemeklerde ve gıdaların, özellikle konserve balıkların korunmasında kullanılır. Ayrıca tekstil endüstrisinde, kozmetik imalatında, ilaç endüstrisinde tıbbi amaçlar için, yüksek kaliteli kastil sabunu imalatında ve yağlayıcı olarak kullanılmaktadır. Dünya zeytinyağı arzının çoğu, Akdeniz ülkelerinde üretilir, ancak bir kısmı Kaliforniya, Güney Amerika ve Avustralya’da üretilir. Önde gelen üreticiler İspanya, İtalya, Yunanistan ve Tunus’tur. Türkiye’de önemli bir zeytin üreticisi ülkedir.

zeytinyağının faydaları

Zeytinyağı Mucizesini Birde Böyle Görün

Zeytinyağı genel olarak dört kalite halinde üretilir.

1. Sızma, ilk preslerden elde edilen, iyi tat ve kokuya sahip ve oleik asit olarak ifade edilen serbest yağ asidi içeriği.
2. Natürel, ilk preslerden elde edilen, iyi tat ve kokuya ve serbest yağ asidi içeriğine sahip yağdır.

3. Saf veya yenilebilir, rafine ve bakire karışımı yağ.
4. Rafine edilmiş veya ticari, rafine edilmiş lampante. Zeytinyağı bazen diğer bitkisel yağlarla karıştırılır, ancak bu her ülkede yasal değildir; bazı ülkelerde dolandırıcılık teşkil eder. Tağşiş kimyasal analiz ile tespit edilebilir.

Zeytinyağının 11 faydası

 

1. Zeytinyağı Sağlıklı Tekli Doymamış Yağlar Açısından Zengindir

Zeytinyağı tekli doymamış oleik asit bakımından zengindir. Bu yağ asidinin birçok faydalı etkiye sahip olduğu için yemek pişirmek için sağlıklı bir yağdır.

2. Zeytinyağı

Antioksidan İçerir Sızma zeytinyağı oldukça besleyicidir. Faydalı yağ asitlerinin yanı sıra E ve K vitamini içerir. Güçlü bir antioksidandır. Bu antioksidanlar kronik hastalık riskinizi azaltır.
Vücutta iltihapla savaşırlar ve kan kolesterolünüzü oksidasyondan korumaya yardımcı olurlar. Kalp hastalıkları riskini azaltır.

3. Zeytinyağı Güçlü Anti-İnflamatuvar Özelliklere Sahiptir

Kronik inflamasyonun kanser, kalp hastalığı, metabolik sendrom, tip 2 diyabet, Alzheimer, artrit ve hatta obezite gibi hastalıklara neden olduğu bilinmektedir. Sızma zeytinyağı, vücuttaki iltihabı azaltır.
Ana anti-inflamatuar etkilere antioksidanlar aracılık eder. Aralarında anahtar olan, bir anti-inflamatuar ilaç olan ibuprofen’e benzer şekilde çalıştığı gösterilen oleocanthal’dır. Zeytinyağındaki ana yağ asidi olan oleik asidin C-reaktif protein (CRP) gibi önemli inflamatuar belirteçlerin seviyelerini azaltır. Zeytinyağdaki antioksidanlarının iltihaplanmaya neden olan bazı genleri ve proteinleri engellediği yapılan araştırmalar sonucu kanıtlanmıştır.

4. Zeytinyağı Felç Önlemeye Yardımcı Olur

Birkaç büyük araştırma, zeytinyağı tüketen kişilerin, felç olma riskinin çok düşük olduğunu göstermiştir.

5. Zeytinyağı Kalp Hastalıklarına Karşı Koruyucudur

Kalp hastalığı dünyadaki en yaygın ölüm nedenidir.
Zeytinyağ enflamasyonu azaltır, “kötü” LDL kolesterolü oksidasyondan korur, kan damarlarını sağlıklı olmasını sağlar, kan pıhtılaşmasını önlemeye yardımcı olur,kalp hastalığı ve erken ölüm riski faktörlerinden biri olan kan basıncını düşürür.

6. Zeytinyağı Kilo Alma ve Obezite

Hangi yağ olursa olsun, zeytinyağ dahil fazla tüketimi kilo aldırır. Akdeniz tipi yeme şekli ve orta düzeyde zeytinyağ kilo vermeye yardımcı olur ve obeziteyi önlediği birçok çalışmayla kanıtlanmıştır.

7. Zeytinyağı Alzheimer Hastalığıyla Savaşır

Alzheimer hastalığı, dünyadaki en yaygın nörodejeneratif durumdur. Yaşlanmaya bağlı olarak, beyin hücrelerinin içinde beta-amiloid plaklarının birikmesi. Fareler üzerinde yapılan bir çalışma, zeytinyağındaki bir maddenin bu plakları çıkmasına yardımcı olduğunu göstermiştir.
Zeytinyağı açısından zengin bir Akdeniz diyetinin beyin fonksiyonlarının çalışmasında fayda sağladığını göstermiştir.

8. Zeytinyağı Tip 2 Diyabet Riskini Azaltır

Zeytinyağı tip 2 diyabete karşı oldukça koruyucudur. Yapılan gözlemsel çalışmalar ve klinik araştırmalar, Akdeniz diyeti ile birlikte zeytinyağının tip 2 diyabet riskinizi azaltabileceğini göstermiştir.

9. Zeytinyağında Bulunan Antioksidanlar Kanser Önleyici Özelliklere Sahiptir

Kanser, dünyadaki en yaygın ölüm nedenlerinden biridir. Akdeniz ülkelerindeki insanların bazı kanserlere yakalanma riski daha düşük olmasını birçok araştırmacı bunun zeytinyağından dolayı olabileceğine inanırlar.
Zeytinyağında bulunan antioksidanlar, kanserin önlemede serbest radikallere bağlı oksidatif hasarı azaltabilir.
Yapılan klinik çalışmalarda zeytinyağının içindeki bileşiklerin kanser hücreleriyle savaştığını göstermiştir.

10. Zeytinyağı Romatoid Artrit Tedavisine Yardımcı Olur

Romatoid artrit, deforme olmuş ve ağrılı eklemlerle karakterize otoimmün bir hastalıktır. Zeytinyağı, bir anti-inflamatuar omega-3 yağ asitleri kaynağı olan balık yağı ile birlikte kullanıldığında daha da faydalı olur. Zeytinyağı, eklem ağrısını ve  romatoid artrit kaynaklı şişliği azaltmaya yardımcı olabilir.

11.Zeytinyağı Antibakteriyel Özelliğe Sahiptir

Zeytinyağı, zararlı bakterileri engelleyebilen veya öldürebilen birçok besin içerir. Sızma zeytinyağının antibakteriyel özellikleri vardır ve özellikle mide ülseri ve mide kanserine neden olabilen bir bakteri türü olan Helicobacter pylori’ye karşı etkili olduğu bulunmuştur.

Dünyada en iyi yağ zeytinyağdır.Kaliteli sızma zeytinyağı inanılmaz derecede sağlıklıdır. Güçlü antioksidanları nedeniyle kalbimize, beynimize, eklemlerimize çok faydalıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu