Demir Eksikliği Belirtileri ve Tedavisi Nelerdir
Bu belirtilere sahipseniz demir eksikliğiniz olabilir
Demir eksikliği nedir? Demir eksikliği belirtileri ve tedavisi nelerdir? Dünya genelinde en çok rastlanan kansızlık türlerinden biri olduğunu belirtelim. Az gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde demir eksikliğine bağlı kansızlık daha çok görülür. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre hemoglobin değeri kadınlarda 12 gr/dl, erkeklerde ise 14 gr/dl’nin altına düşmemelidir. Hemoglobin, kırmızı kan hücrelerine rengini veren oksijenin kanda taşınmasını saplayan bir protein çeşididir. Hemoglobinin temel yapı taşlarından biri olan demir, vücudunuzda eksildiği zaman bu nedenle kansızlık yani anemi olabilirsiniz.
Hamilelikte En Sık Rastlanan Sorunlar
Demir eksikliği nedir? Demir eksikliği belirtileri ve tedavisi nelerdir?
Dünya genelinde yapılan araştırmalara göre kadınların %35’inde, hamilelerin %50’sinde ve erkeklerinde %20’inde demir eksikliği görülmektedir.
Demir eksikliğinin en sık görülen 10 belirtisi
- Cilt solgunluğu,
- Yorgunluk,
- Konsantrasyon bozukluğu,
- Baş ağrısı,
- Ellerde ve ayaklarda uyuşma,
- Sinirlilik,
- Kulak uğuldaması,
- Dudaklarda çatlama ve ağız kenarında yaralar,
- Tırnakların çabuk kırılması,
- Saçlarda dökülme
Demir eksikliğinin ileri derecedeki belirtileri
- Çarpıntı
- Toprak
- Buz yeme
- Yavaşlayan tiroit fonksiyonları
- Huzursuz bacak sendromu
Demir eksikliğinin çocuklardaki belirtileri
- Yürüme-oturma-konuşmasında gecikme
- Öğrenmede güçlük
Demir eksikliği nedenleri
Çoğu hastalıkta olduğu gibi demir eksikliğinin de birbirinden çok nedeni olabilir. Folik asit ve B12 vitamini eksikliği nedeniyle ortaya çıkabilir. Yanlış diyet programları nedeniyle eksik beslenme nedeniyle olabilir.
Düşük tartılı doğumlarda ve erken doğumlarda çocukların demire daha fazla ihtiyacı vardır. Bu nedenle anne sütü yerine demir desteği olmayan mamalarla beslenilmesi, inek sütüne 1 yaşından önce geçilmesi, hazır gıdalarla beslenilmesi ve hayvansal gıdaların yeterli seviyede alınmaması demir eksikliğine sebebiyet verebilir.
Yetişkinlerde ki demir eksikliğinin en önemli nedeni ise; çok fazla çay ve kahve türevindeki içecekleri tüketmeleri, kavrulmuş ya da fazla pişmiş et yemek ve son olarak da salam, sosis gibi işlem görmüş ürünlerin tüketilmesi olabilir.
Demir eksikliği Tedavisi
Gerekli tetkikler doğrultusunda demir eksikliğinin nedeni ortaya çıkarılır ve buna göre tedavi sürecine başlanılır. Türüne göre kemik iliği naklinden kan vermeye kadar pek çok tedavi yöntemi vardır. Mesela, hastanın ülseri var ise, bu tespit edilir ve ülser iyileştirilir. Bu nedenle de midedeki kanama kesileceği için otomatik olarak kansızlık ortadan kalkmış olacaktır. Aynı şekilde adet kanamalarının fazla olması da kansızlığa yol açabilir. Doktora başvurarak gerekli tedaviyi olup, kansızlıktan kurtulabilirsiniz.
Tüm bunların haricinde B12 eksikliği, folik asit eksikliği, demir eksikliği ve böbrek yetmezliğinden dolayı da bu hastalıktan muzdarip olabilirsiniz. Bu durumlarda B12 eksikliğinde B12 tedavisi, folik asit eksikliğinde folik asit, demir eksikliğinde demir takviyeleri yapılabilir. Böbrek yetmezliğinde ise eritropoietin verilebilir.
Demir eksikliğinde yenilmesi gereken besinler
Kuru kayısı, baklagiller, taze sebze ve meyveler bol bol tüketilmelidir. C vitamini takviyesi yapmanız sizin için faydalı olacaktır. C vitamini demirin bağırsaklardaki emilimini arttıracaktır.