Menopoz, sağlıklı bir kadının 12 ay boyunca adet görmediği zaman başlayan dönemdir. Teknik olarak kadının en son adet kanaması anlamına gelir. Genelde 45-55 yaşları arasında meydana gelir. Adet kanamalarının 40 yaş öncesinde kesilmesi durumu erken menopoz olarak adlandırılır. Yazımızda erken menopoz belirtileri ve tedavisi konusunu detaylandıracağız.
Bahar Depresyonu; Bahar Yorgunluğu Değil
Erken menopoz belirtileri nelerdir?
- Daha az sıklıkta adet görme
- Normalden daha yoğun ya da hafif adet görme
- Sicak basmaları, gece terlemeleri
- Uyku Problemleri
- Duygu durum değişikliği
- Hafıza ve konsantrasyon problemleri
- Saç dökülmesi
- Cinsel isteksizlik
- Mesane ve üriner sistemde problemler
Erken Menopoz Sebepleri Nelerdir?
Otoimmün Hastalıklar
Otoimmün hastalıklar, bağışıklık sisteminin düzgün bir şekilde çalışmayarak vücudun kendi organlarını yabancı gibi algılaması ve hücrelerine saldırmasıyla meydana gelir. Bağışıklık sistemi yumurtalıklara saldırmak üzere hücreler gönderir. Yumurtalar hasar gördüğü için hormon salgısını gerçekleştiremez ve yumurta üretemez. Yumurtalıkların erken tükenmesine yol açan en yaygın hastalıktır.
Yumurtalıkların Çalışmayı Durdurması
Yumurtalıkların östrojen hormonunu salgılamayı durdurması erken menopoza sebep olur. Birçok sebebe bağlı olarak gerçekleşebilir. Genetik etkenler bu sebeplerin başında gelir.
Kanser Tedavileri
Kanser tedavisi için kullanılan kemoterapi ilaçları ya da radyasyon yumurtalara zarar vererek erken menopoza neden olabilir.
Enfeksiyonlar
Mikrobik enfeksiyonlar, yumurtalık dokusuna zarar vererek hormon salgısını azaltabilir.
Genetik Faktörler
Menopoza girme yaşını belirleyen en önemli faktör genetiktir. Aile geçmişinde erken menopoz söz konusuysa risk biraz daha yüksek olacaktır.
Yaşam tarzı
Sigara kullanımı, spor yapmamak, çok zayıf ya da kilolu olmak , yoğun stres altında olmak gibi etkenler erken menopoz riskini arttıran sebeplerdendir.
Erken Menopoz Tedavisi
Erken Menopoz tedavisinde amaç, vücudun ihtiyaç duyduğu hormonları yerine koymaktır. Erken menopoza giren kadınlar, östrojen hormonu eksikliği sebebiyle sağlık açısından risk altındadırlar. Kemik erimesi riski de yüksek olduğundan acil tedavi edilmesi gerekmektedir. Bu riski ortadan kaldırmak için vücutta azalan östrojen hormonunu normal seviyelere taşımak gerekir. Bu aşamada hormon replasman tedavisi uygulanır. Doktor tedavisinin yanı sıra yaşam standartlarını düzeltmenin de tedaviye etkisi olacaktır.