Sağlık

Hemen Bırakmanız Gereken 7 Sağlıksız Alışkanlıklar

Her gün yaptığınız veya yapmadığınız bazı şeyler, daha sağlıklı olma çabalarınızı sabote eder. Kendinizi seviyorsanız bazı alışkanlıklarınızdan kurtulmanız gerekmektedir. Peki bu alışkanlıklar hangileridir ? Hemen bırakmanız gereken 7 sağlıksız alışkanlıkları sizin için listeledik.

Sağlıksız Alışkanlıklar

Sağlıksız Alışkanlıklar

1. Yeterince Su İçmemek

Su vücudumuzun yüzde 70’ini oluşturur, bu nedenle içme suyunun toplam vücut sağlığınıza fayda sağlaması şaşırtıcı değildir. Susuz kalmamak, hafızanızı keskin, ruh halinizi sabit ve motivasyonunuzu sağlam tutmanıza yardımcı olur. Sıvılarınıza ayak uydurmak cildinizin esnek kalmasına, vücudunuzun sıcakken soğumasına, kaslarınızın ve eklemlerinizin daha iyi çalışmasına ve böbrekleriniz yoluyla vücudunuzdaki toksinlerin temizlenmesine yardımcı olur.

Peki, ne kadar su içmelisiniz? Araştırmalar sonucu yetişkin erkeklerin günde yaklaşık 13 bardak suya ihtiyacı olduğunu, yetişkin kadınların yaklaşık 9 bardak suya ihtiyacı olduğunu söylüyorlar. Gıdalardan yoluyla yaklaşık 2 bardak daha sıvı alınır. Ancak herkessin günlük alması gereken su miktarını en iyi, yolu idrar rengine göre belirlenir. İdrar rengi açık sarıysa (limonata rengi), yeterince su içiyorsunuz demektir.
Eğer daha koyuysa yeterince su içmiyorsunuz demektir.

2. Gece Geç Uyumak

  • Az uykunun insanlar üzerinde hem fiziksel hem de ruhsal olarak birçok etkisi bulunur. Başta stres olmak üzere,
  • Kan şekerinde dengesizlik, kaygı bozukluğu,
  • metabolizmada yavaşlama,
  • odaklanma problemi,
  • bağışıklık sisteminin zayıflaması,
  • kan basıncında dengesizlik,
  • anksiyeteye yol açması,
  • kalp hastalığı riskini artırması,
  • enerji yoksunluğuna,
  • diyabet riskini artırması ve
  • sosyal yaşamın kötüleşmesine neden olur.

Kaliteli bir uyku, vücudumuzun dinlenmesi için çok önemlidir.

Uyku saatleri yaş gruplarına göre değişmektedir. 1-2 yaş aralığındaki bebekler 12-17 saat, 3-5 yaş aralığındaki çocuklar 10-13 saat, 6-13 yaş aralığındaki çocuklar 9-11 saat, 14-17 yaş aralığındaki gençler ise günde 8 saat uyumalıdırlar. 18 yaşından itibaren ise günde 7-8 saat uyumak yeterlidir.

3. Yeterince Egzersiz Yapmamak

Fiziksel aktivitenin sağlığa pek faydası vardır. Sadece harika görünmemizi ve hissetmemizi sağlamakla kalmaz, aynı zamanda düzenli egzersiz yapmak kilo vermemize ve enerjinizi artırmamıza yardımcı olur. Düzenli egzersiz yapmak uzun yaşamamıza yardımcı olur. Ek olarak, egzersiz kalbimizi sağlıklı tutar; meme kanseri ve bazı agresif prostat kanseri türleri gibi bazı kronik hastalık türleri riskini azaltır; beynimize giden kan akışını iyileştirir, ve kan şekeri kontrolüne yardımcı olur.

4. Sigara ve Alkol kullanmak

Sigaraya ve alkolün insan vücuduna birçok zararı vardır.
Zamanla bağımlılığa dönüşebilen bu alışkanlıklar birçok hastalığa neden olmaktadır.
Sigara kullanımı sonucu kişi, solunum sistemi hastalıkları, astım, bronşit, zatürre, uyku apnesi, akciğer kanseri, kalp damar hastalıkları ve KOAH gibi birçok hastalıkla mücadele etmek zorunda kalabilir. Aşırı alkol kullanımı ise daha çok karaciğer hücrelerinde yağlanmaya ve siroz gibi çoğu hastalığa sebep olabilmektedir.

5. Çok Fazla Tuz Tüketmek

Ortalama olarak, her gün yapmamız gerekenden yaklaşık 1.000 mg daha fazla tuz tüketiyoruz. Tuz alımınızı azaltmanın en kolay yollarından biri evde taze malzemelerle yemek yapmaktır. Restoran yiyecekleri ve işlenmiş yiyeceklerin içinde tuz oranı yüksektir. Tuz alımınızı daha da azaltmak için evde pişirilen yemeklerin lezzetini tuz yerine otlar ve baharatlarla artırmayı denemeli.

6.Stresli olmak

Her insan zaman bazı olaylar karşısında sakin kalamaz stresli olabilir. Fakat önemli olan o an kendi kendini kontrol edip daha az strese maruz kalmak sağlık açısında çok önemlidir. Stres erken yaşlanmaya sebep olur ve pek çok kronik hastalığın kaynağı olarak kabul edilir. Sağlıklı kalmaya engel olan önemli faktörlerden biridir. Zamanla stres hayatımızın içine yerleşir ve sık sık kendini göstererek hayatımızı zorlaştırır. Küçük egzersizler, eğlenceli hobiler ve sevdiklerimizle geçirdiğimiz değerli vakitlerle stresin önüne geçebilir en azından hayatımızda yerleşik bir hal almasını engelleyebiliriz.

7.Sağlıksız Beslenme

Beslenme, sağlıklı bir yaşam için çok önemlidir. İnsanların çoğu zamanla kahvaltı yapmamak, öğün atlatmak, yeterli su içmemek, açlığı abur cuburlarla geçiştirmek, aşırı kahve tüketmek gibi bazı kötü beslenme şekilleri bir süre sonra alışkanlığa dönüşür. Vücudun ihtiyacı olan besin maddelerini kazandırmak ve sağlığını korumak için en öncelikli hedef dengesiz beslenme alışkanlıklarından uzaklaşmak olmalıdır.

İlginizi Çekebilir : Sağlıklı Kilo Vermek İçin 5 Tüyo

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu