Sağlık

Oruç Tutmak Detoks Etkisi Yaratır Mı?

Oruç dekotks etkisi yaratır m?

Ramazan ile birlikte saatlerce aç ve susuz kalıyoruz. Peki, bu vücudumuza nasıl yansıyor? Vücudumuzda bulunan ödemi ve atıkları daha kolay bir şekilde atmamıza yarıyor mu? Bu makalemizde bunlardan bahsedeceğiz. Bakalım, Oruç tutmak Detoks Etkisi Yaratır Mı?

Kimler Ne Kadar, Kaç Litre Su Tüketmeli?

Oruç tutmak Detoks Etkisi Yaratır Mı?

Güncel tıbbı standartlara göre dengeli ve sağlıklı beslenerek, yediğiniz kaloriyi kısıtlamanız vücudunuz için gerekli bir durum. Bunu uzun süren açlıkla birleştirdiğiniz zaman ise otofajiyi destekleyerek, vücudun kendini onarmasını ve iyileştirmesini hızlandırıyor. Bu durumda doğru besin kaynaklarını seçerek, doğru miktarda tüketerek oruç tutarsak hem dini gerekliliklerimizi yapmış oluruz hem de vücudumuzun sağlıklı olmasını sağlayabiliriz.

Otofaji Nedir?

Doğrudan kelime anlamı hücrelerin kendini yenilemesidir. Hücreler kendi metabolizmalarını oluştururken, ortaya atık maddeler de çıkarıyorlar. Bu atıklar hücrelere zamanla zarar verebiliyor. Otofajide de bu atık maddeler temizlenerek, hücrelere herhangi bir zarar vermesinin önüne geçiliyor. Otofaji sırasında bozulan hücre bulunuyor ve ardından temizleniyor. Bu sırada yararlı kısımlarından enerji elde edilerek, yeni hücre oluşumlarının önü açılıyor. Bunu 2016 yılında Japon bilim insanı Yoshinori Ohsumi buldu ve Nobel Tıp Ödeülünü almayı başardı.

Oruç Tutarken Sağlıklı Kalmanın Yolları

  • Sahurda şeker oranı yüksek basit karbonhidratlar tüketmeyin.
  • Sahurda kahvaltı yapmalısınız. Zaytin ve çok tuzlu peynirlerden çok fazla tüketmeyin. Vücudunuzu susuz bırakabilirler.
  • Sahurda çok fazla çay içmeyin. Vücuttan suyun atılmasını sağlar. 1 bardak çaya, bir bardak su için.
  • Yoğurt ve süt tüketin. Besin değerleri açısından zenginler ve bu sayede kan şekerinizi dengelerler.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu