Tüp Bebek Tedavisinde Yaşın Önemi
Anaçlık duygusu tüm kadınların içerisinde doğal olarak var olan bir duygu. Bu duyguyu kendi bebeği ile yaşamayı kim istemez ki? Doğal yollarla gebe kalamayan kadınlarımızın en gözde çözüm yolu tabii ki tüp bebek. Tüp bebek tedavisi hakkında bilinmesi gerekenleri yazımızda sizinle paylaşacağız.
Tüp bebek tedavisinde yaş önemli bir faktör mü?
Tedavide en çok merak edilen sorulardan biri yaş sınırı. Tedavide uygulanan prosedürler ülkeden ülkeye, klinikten kliniğe değişiklik gösterse de yasal bir yaş sınırı bulunmamaktadır. Bir kız bebek gözlerini dünyaya açtığında yaklaşık 6 milyon yumurtası bulunur. 30 yaşlarına gelen kadın bu yumurtaların %90 kadarını kaybeder ve 40 yaşına ulaştığında ise bu yumurtaların sadece %3’ ünü vücudunda muhafaza eder.
Hamilelikte Doğru Beslenme Kılavuzu
Günümüzde 40’lı yaşlarında hamilelik yaşayan kadın sayısı oldukça fazla. Tedavinin bu oranda oldukça fazla etkisi bulunmakta. Fakat kadının yaşı ilerledikçe çocuk ve doğum ile ilgili komplikasyonların da artacağını unutmamak gerekir.
Günümüz teknolojisinde 60 yaşında bir kadının tüp bebek tedavisi ile sağlıklı doğum yaptığına dair haberleri hepimiz okuyoruz. Artık ilerleyen yaşın doğurganlığa etkileri oldukça azalmış durumda. Ancak ileri yaştaki bir kadının tüp bebek tedavisinde ve doğum esnasında karşılaşabileceği sorunlar tıp camiasını hala korkutmakta.
Bir kadının doğal yollarla hamile kalma kabiliyeti 28 yaşından sonra gittikçe azalır. 40 yaşına gelen bir kadında bu kabiliyet aniden düşüşe geçer. 30 yaşında bir kadının doğal yollarla hamile kalma şansı %20 iken bu oran 40 yaşına geldiğinde %5 civarına gerileyecektir. Bu durum yumurta kalitesi ve miktarıyla doğru orantılıdır. En verimli yıllarında kadında var olan yumurta sayısının yarısı kromozomal anormalliklere sahiptir. Yaşlandıkça bu anormal yumurta sayısı artar. Buda sağlıklı gebeliğin yaşla doğru orantılı olduğunun bilimsel kanıtıdır.
Bir kadının yaşı ilerledikçe tüp bebek tedavisinde yumurtalarını uyarmak için daha fazla ilaca ihtiyaç duyacaktır. Bu da tedavi için daha yüksek maliyet anlamına gelir.