Sağlık

Turşunun Faydaları ve Zararları Nedir?

Çoğu kişinin belkide çok sevdiği turşu tüketimi, ülkemizde oldukça fazla olmaktadır. Turşu tüketimini sevsek de sevmesek de turşu hakkında ne kadar bilgi sahibiyiz hiç aklınıza geldi mi? Peki turşu tüketimini çok seviyoruz hiç merak ettiniz mi turşunun faydaları ve zararları nedir? Turşu hakkında kafanıza takılan herhangi bir soru varsa yazımızı inceleyebilirsiniz.

Turşu nedir?

Asitleme, anaerobik fermantasyon veya sirkeye koyma yoluyla gıdanın ben ömrünü uzatmanın ve korumanın yoludur. Salamuradaki fermantasyon, turşu denilen yiyeceklerle sonuçlanır.  Aslına bakılırsa salamura işlemi, yiyeceğin dokusunda ve lezzetinde de değişikliğe neden olur.  Doğu Asya’da salamura ortamı olarak salata sosu veya sirke ve bitkisel yağ karışımı kullanılır.

Salamura prosedürü, bakterileri öldürmek için gıda maddesinin pH’ını yaklaşık 4,6’ya veya daha da altına düşürür.  Bu prosedür, bozulabilir gıdaları bile koruyabilir.  Turşu hazırlamak veya salamura işlemini kolaylaştırmak için tarçın, karanfil, sarımsak ve hardal tohumu gibi otlar ve baharatlar eklenir. Gıda içeriğinde yeterli nem varsa, salamura üretmek için kuru tuz kullanılabilir.

Turşular mineraller açısından zengindir ve demir, fosfor, magnezyum, sodyum ve potasyum vardır. Turşu ayrıca C vitamini, riboflavin, tiamin, B-6 vitamini, A vitamini, B-12 vitamini, niasin, D vitamini, E vitamini ve K vitamini içerir.

turşunun faydaları ve zararları

Turşunun Faydaları Nedir?

 

  •  Turşu antioksidan içerir

Turşu antioksidanlar açısından zengindir. Turşu yapımında olgunlaşmamış ve çiğ sebze ve meyveler kullanıldığından antioksidan içeriği bozulmadan kalır.

Burada meyve ve sebzeler pişirilmeden çiğ olarak depolanır ve bu nedenle turşular, serbest radikallerle savaşma ve yaşlanma sürecini tersine çevirme eğiliminde olan zengin antioksidan kaynaklarıdır.  Antioksidan açısından zengin turşular sağlığımızı koruyabilir ve hücresel metabolizmanın etkilerinden kurtarabilir.

  •  Turşu sindirim problemlerini önler

Turşu yemek sindirim sorunlarından kurtarabilir.  Probiyotik bakteriler veya insan sindirim sisteminin bir parçasını oluşturan dost bakteriler, gıda sindirimine yardımcı olur.  Ancak bu dost bakteriler, istilacı bakteriler veya antibiyotik kullanımı nedeniyle öldürülür.  Probiyotik bakteri sayısındaki herhangi bir azalma sindirim sorunlarına yol açabilir.

Sirke kullanılmadan yapılan turşu yemek, probiyotiklerin yenilenmesine yardımcı olabilir.  Tuzdan hazırlanan turşular ve doğal süreç probiyotiklerin büyümesine neden olabilir.  Fermente tuzlu turşular, sindirime yardımcı olmak için dost bakterilerin büyümesine yol açabilir.

  •  Turşu, vücudunuza hayati mineraller ve vitaminler sağlar. 

Turşu tadı harikadır. Taze yapılmış turşular A, C, K Vitaminleri ve Folat ile kalsiyum, demir ve potasyum gibi temel mineraller açısından zengindir.

  • Turşu bağışıklık sistemini güçlendirir

Hayati mikro besinler oluşturan turşu, vücudu çeşitli hastalıklardan korumak için vitamin ve mineraller açısından zengindir.  Kemikleri, bağışıklık sistemini güçlendirebilir, kansızlığı tedavi edebilir, görüşü koruyabilir ve diğer birçok sorunu önleyebilir.

  •  Turşu şeker seviyesini düşürür

Sirke bazlı turşular, diyabetik hastalarda kan şekeri seviyesini düşürmeye ve kan hemoglobinini iyileştirmeye yardımcı olabilir.  Turşu doğrudan diyabet kontrolüne yardımcı olur.  Aslında, şekerin kontrolünde yardımcı olan asetik asidin varlığıdır.  Ancak tansiyonu yükseltebileceği için tuzlu turşulara dikkat edilmelidir.

  •  Turşu Sindirimi İyileştirir.

Hindistan’da çok popüler olan amla bitkisinde diğer bir adıyla bektaşi üzümü turşusu sindirimi iyileştirir. Amla Turşu, ayurvedik ilaçların hazırlanmasında büyük bir kullanıma sahiptir.  Olgunlaşmamış amla turşuları çeşitli sağlık yararları sunar.  Hintli ailelerde ana yemekten önce meze olarak amla turşusu yemek gelenekseldir.

  • Turşu karaciğer sağlığını iyileştirir

Turşu ayrıca karaciğeri koruyan hepatoprotektif özelliğe sahiptir.  Bektaşi üzümü yani amla turşusu esas olarak karaciğer sağlığını iyileştirmeye yardımcı olur.

  •  Turşu ülseri önler

Hint bektaşi üzümü amladan hazırlanan turşuların düzenli tüketimi ülserleri azaltabilir.  Ülserler, asitlerin dokular üzerindeki etkileşimi ve mukus zarlarının ani yetmezliği nedeniyle oluşan iç yaraları ifade eder.

Esas olarak aşırı asitlik ve mukus zarının yetersizliğinden kaynaklanan mide ülseridir.  Amla bektaşi üzümü turşusu düzenli olarak tüketilirse ülser riskini azaltabilir.

  •  Hamilelere turşu yemek iyi gelir

Hamile kadınların iyi sebeplerden dolayı turşu istekleri vardır.  Gebeliğin ilk üç ayında çok sık görülen bulantı ve kusma, turşu tüketerek giderilebilir.  Sabah bulantısı turşu tüketimi ile ortadan kaldırılabilir.  Turşuların ekşi, keskin ve ekşi aroması, iştahı açarken damakları karıştırır.  Bu mide bulantısını giderir ve kusmayı engeller.

  •  Kas krampları için turşu suyu içmek

Turşu suyunun kas kramplarını tedavi ettiği iyi bilinmektedir.  Krampları harika bir şekilde çözebilir.  Araştırmalara göre 1 ml turşu tüketen kişi, bir bardak sade su içen kişiye göre kas kramplarından çok daha hızlı iyileşiyor.

  •  Turşu Bağışıklığı Güçlendirir.

Suguki veya Japon Şalgam Turşusu, Dalak Kanserinden korunmak için bağışıklık sisteminin aktivitesini artırabilir.  Bazı özel turşu türleri kanser hastalıklarını önleyebilir.

  •  Turşu glikoz seviyesini kontrol eder.

Kan şekerini kontrol altında tutmak için burger parçanıza 1 ml turşu koymayı düşünebilirsiniz.  Böylece yemeklerden sonra kan şekerinizin yükselmesini önleyebilirsiniz.

 Turşu Kullanım Alanları

Düşük sodyumlu turşu yemek, diyete daha fazla besin eklemenin harika bir yoludur.  Meyve ve sebzeler, çeşitli sağlık yararları sunan turşuların hazırlanmasında kullanılır.  Turşu suyu, sağlam bir egzersiz güçlendiricidir.  Turşu suyu veya turşunun çeşitli ilginç kullanımları vardır.  Fazla alkol tüketiminden dolayı turşu suyu içmek iyi gelir. Tükenmiş sodyum seviyesini yenilemeye yardımcı olur ve rehidrasyona da yardımcı olur.

Dünyanın çoğu yerinde, turşu tuzlu suyu güneşten çıkmadan hemen önce tüketilir.  Güneş çarpmalarını önlemeye yardımcı olur.  Turşu salamura da egzersiz sonrası bir içecektir.  Bilimsel olarak kanıtlanmış faydalar, antrenman kurtarmaya veya egzersiz kurtarmaya yardımcı olur.  Turşu suyu çorbalarda, salata soslarında ve hemen hemen her tarifte kullanılabilir.  Ayrıca mide ekşimesini tedavi eder.

turşunun faydaları

 Turşu Yan Etkileri ve Alerjileri

Turşu sağlık için iyidir, ancak yalnızca ölçülü olarak tüketildiğinde.  Turşu, yemek borusu kanseri ve mide kanseri riskini artırır ve bu, Asya turşusu tüketimi durumunda daha fazla doğrudur.

Turşu tuz içeriği yüksektir ve bu nedenle hipertansiyon ve ayrıca kalp hastalığı riskini artırır.  Turşu yemenin ana riski kesinlikle kan basıncındaki artıştır.  Sağlığa zararlı farklı kimyasallar kullanılarak hazırlandığı için ticari turşulardan kaçınmak daha iyidir.  Çok fazla yağ içeriği varsa, kandaki kolesterolü artırabilir.

Turşu Kökeni ve Yetiştiriciliği, tuzlu su çözeltisi veya sirke içinde anaerobik fermantasyon yoluyla gıda raf ömrünü koruma yöntemidir.  Asitleme döngüsü, eski Mezopotamyalıların salatalıkları korumak için asitli tuzlu suya batırmaya başlamasından yaklaşık 4.000 yıl önce başladı.  O zamandan beri turşu, dünyadaki bütün kültürlerde vardır.

Asitleme gıdanın dokusunu, tadını ve lezzetini etkiler.  Turşu, muhtemelen sebzeleri, organik ürünleri, etleri, süt ürünlerini, yumurtaları ve balıkları korumak için en yerleşik tekniklerden biridir.  Turşu, uzun bir yolculuk için besinleri korumak veya başka bir mevsimde tüketmek için yapılır.

Antik çağlarda insanlar meyve veya sebzeleri üzerine biraz tuz serpilmiş salamura,sirkeye batırır ve üstüne serilmiş yassı taşla su altında tutarlardı.  Karbondioksit oluşumundan kaynaklanabilecek basıncı serbest bırakmak için ayrıca sıkıca kapatılır.

Sonunda üstte bir maya tabakası gelişir,genellikle zararsızdır, ancak tadı etkileyebilir, ancak döngüyü etkilemeden çok iyi çıkarılmalıdır.  Bu süreçte meyve veya sebzeler diğer baharatlarla birlikte sirke veya salamura ile birlikte sterilize edilmiş kavanoza konur ve ardından karışımın asıl tadı elde edilene kadar dinlenmeye bırakılır.

İlginizi Çekebilir : Zeytinyağı Faydası Nedir? Zeytinyağının 11 Faydası

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu