1900’ lü yılların başında Dr. Maria Montessori tarafından geliştirilen montessori eğitimi, yaşayarak öğrenmeyi ve işbirliğine dayalı oyunu hedef alan bir eğitim sistemidir. Günümüzde bir çok ebeveyn tarafından tercih edilen montessori eğitimi nedir? Bu eğitimi uygulayan okulların sayısı oldukça fazladır. Çocuklar montessori eğitimiyle kendi öğrenimleri için yaratıcı seçimler yaparlar. Bu eğitimde sınıf ve öğretmen ise çocukları yaşlarına uygun seçimler yapması için yönlendirmektedir. Yazımızda montessori eğitimi nedir? sorusunun cevabını bulacaksınız.
Çocuklar İçin Sosyal Medya Kullanımı Nasıl Olmalı
Montessori Eğitim Nedir? Ve Çocuğa Faydaları Nelerdir
Montessori eğitim sisteminde çocuklar, dünyaya dair bilgileri keşfeder ve kendi potansiyelini geliştirmek için bireysel ve gruplar halinde çalışırlar. Bu eğitim sisteminin merkezi çocuktur. Öğretmen, çocuğun çevresiyle iletişimini iyileştirmek ve çevreyi çocuğa hazırlamakla sorumludur. Montessori eğitimi çocuğa, özgüven, insiyatif, konsantrasyon, düzenlilik, ne istediğini bilme, bağımsızlık ve başkalarına saygıyı geliştirmek konusunda destek verir. Montessori eğitim sınıflarında metaryaller, çocuğun ilgi alanları doğrultusundadır. Mevcut aktivitelerin çocuğun gelişimiyle doğru orantılı olması gerekmektedir. Çocukların kendilerinin deneyimlemesine ve öğrenmesine izin verilir.
Öğrenme, insan hayatında ömür boyunca devam edecek bir süreçtir. Montessori eğitimi sayesinde çocuklar, ömür boyu sürecek öğrenme süreçleri için deneyim ve alt yapı kazanırlar.
Montessori İlkeleri
- Çocuğun kişiliğine ve seçimlerine saygı gösterilmeli
- Çocuğun gelişimindeki kritik dönemler dikkate alınmalıdır.
- Farklı yaş grupları beraber eğitilmelidir.
- İlk 6 yaş eğitim için en önemli dönemdir.
- Çevre koşulları özenle hazırlanmalıdır.
Montessori Eğitim Meteryalleri
Montessori eğitimi meteryalleri, öğrencilerin duyularını harekete geçirerek dünyayı keşfedilebilmeleri için imkan sağlar. Bu metaryellerin en önemli özelliği, öğrencinin kendi hatasını fark ederek, yine kendisinin telafi etmesine olanak tanımaktır. Yani öğrenci bireysel bir hata yaptığında, başka birisinin onu uyarmasına gerek kalmadan nerede hata yaptığını bularak doğru bilgiyi kendi deneyimleri ile keşfeder.